2020-04-23 15:58 Dagbok

Peggy, Gud och jag del 2 – kan integritet vara något

Vad gjorde jag då när proppen gick ur mitt företag och nästan alla mina uppdrag försvann? Som alla andra tror jag. Jag bromsade mina kostnader. Nu har jag lite tur på det området eftersom jag har kontoret hemma och inga anställda. Nu kunde jag verkligen satsa på att avsluta min masterutbildning i hållbar affärsetik, tänkte jag först.

Men samtidigt kunde jag inte låta bli att tänka på mina kunder. Jag ringde runt och frågade hur de hade det och vilka utmaningar de står inför och där hände det något. Jag la märke till att vi alla brottas med olika saker. Några av mina kunder har aldrig haft så mycket att göra som nu och deras stora utmaning är hur de ska kunna fortsätta driva sin verksamhet med social distansering, inga resor och ta höjd för att människor bli sjuka. Andra kunder har fått stänga ned sin verksamhet helt och permitterat alla anställda inklusive sig själva och funderar på om de kommer att överleva och några funderar på hur de ska komma tillbaks ännu starkare efter Corona.

När jag hamnar i kris har jag lagt märke till att jag snabbt som attan hugger tag i saker och sätter igång med tusen olika projekt. Och det kan vara både bra och dåligt. Idag när jag träffade min terapeut så kom den insikten till mig att jag gör precis likadant på jobbet som jag gör privat. Jag sätter igång att göra massor av saker och startar nya projekt. Kanske med ett uppsåt om att vilja lösa problem, men även att dränka mig i jobb för då minskar min oro. Hur brukar du göra?

Idag kom jag till insikt om detta och att jag behöver hitta mitt lugn och återigen börja fundera över meningen med livet och meningen med arbetslivet. På samma sätt som jag gjorde då för drygt sju år sedan, fast utifrån en ny plattform i livet. Idag har jag ett bra företag (hade i alla fall), jag har en gedigen universitetsutbildning. Jag är en lycklig sambo. Tre av mina barn har flyttat hemifrån. Jag har nya utmaningar och jag har nya möjligheter framför mig. Frågan är vem är jag och hur vill jag vara. Hur vill jag leva mitt liv? Vad är det som har störst värde för mig? Vad är meningen med mitt liv och med mitt arbetsliv?

Jag har gasat på rejält de sista tre veckorna. Jag har lämnat in ett första utkast på min e-uppsats om drygt 30 sidor. Jag har skickat in en ansökan till Vinnova om att digitalisera Uppsala:2030. Jag har tillsammans med Ola Diös på Phosworks utvecklat modellen 5Vtill5P till en krishanteringsmodell. Tillsammans gjorde vi tre varv genom 5P för att bromsa kostnader, bromsa risker och i ett tredje varv utveckla företaget. Vi kallar det för att göra en 360° genom 5P.

Idag när jag var hos min terapeut kom jag på att mitt företag också kan använda en 360° genom 5P. Jag vet! Skratta inte åt mig! Det borde jag så klart ha förstått att jag kan göra… ...Men jag ska även i takt med att jag går igenom 5P för min egen verksamhet passa på att utforska och utveckla mig själv.

Idag har jag fått med mig uppgifter från min terapeut som jag ska jobba med både i mina privata relationer men även med mig själv som företagare. Jag fick göra en meditaitonsövning som heter Bli medveten om dig själv den är 10 minuter och finns på den här länken:
http://compassionportalen.se/övningar-24605712

Jag fick även fundera på någon egenskap som jag vill ha och som jag vill utveckla. Mitt ord blev integritet. Jag tycker jag behöver bli bättre på att hantera mig själv i förhållande till omvärlden. Vi behöver vara i balans, omvärlden och jag. Och den enda som kan stå upp för mig, är jag.

Syftet med min dagbok som heter Peggy, Gud och jag är att dela med mig av mina tankar, grubblerier om meningen med livet och arbetslivet. Om du vill får du gärna dela med dig av dina tankar här nedan i tråden. Om du vill få mina dagboksblad i din e-brevlåda så kan du anmäla dig här. Häng med om du vill och berätta gärna hur du tänker.

Nu ska jag gå ut och gå i skogen och lyssna på en bok som jag fick av min terapeut. Den heter Utan press av Sofia Viotti.

Vi hörs snart igen!
/Pia

comments powered by Disqus