2015-11-23 15:08 5V till 5P, Varumärkesblogg

Mitt nya bokprojekt

"En handbok för extern VD och ägare" är arbetsnamnet
Nu har jag satt igång med nästa bokprojekt, en handbok för extern VD och företagsägare. Jag har jobbat tillsammans med en hel del företag som just levt i den här processen, att som grundare och ägare lämna över företagets utveckling och drift till en extern VD.
Precis som jag gjorde förra gången jag gav ut boken "Bygg ditt varumärke själv" kommer jag att lufta mina texter här i bloggen. Kommentera gärna och känn dig fri att fylla på. Nu kör vi!

Förord till dig som är VD
Du ska ut på en lång resa, du har packat bilen. I baksätet sitter dina kollegor och bredvid dig i framsätet sitter företagsägaren. Ni har tankat, kollat oljan, vindrutetorkarna och lysena. Bilen är trimmad. Du sätter dig vid ratten, ser till att du sitter bekvämt, startar bilen och kör iväg. Du är lycklig och stolt över att det är du som fått förmånen att köra bilen. Solen skiner och den svenska försommaren glittar i naturen. Ni har en härlig stämning i bilen, du hör hur kollegorna skojar och skrattar med varandra och du njuter. Framför dig ser du en vägkorsning, du är inte riktigt säker på vilken väg du ska välja, men eftersom du fått förtroendet att köra bilen så väljer du att svänga till  höger. Då rätt som det är upptäcker du att det finns ett dubbelkommando på bilen. Hen som sitter bredvid dig tar helt enkelt över bilen och svänger till vänster.
Upplever du ibland att du bara övningskör som VD. Vet du egentligen vart ni är på väg? Har ägaren lämnat över sin dröm, sin vision med företaget till dig? Tänk om du hade en vision/en ledstjärna som du kunde navigera mot, då skulle ägaren kunna sitta och sova bredvid dig, trygg om att du kan något som hen inte kan i ambitionen att nå visionen.

Förord till dig som är ägare
Kommer du ihåg dagen då du startade företaget? Kommer du ihåg hur det kändes? Var du lycklig, full av nyfikenhet, förväntan och av äventyrslust? Var livet mer färgglatt och fritt då? Efter några år kom livet ikapp, rätt som det var levde företaget ett helt eget liv och du får anpassa dig mer och mer efter företaget och inte tvärtom. Du tänker att nu är det dags för nästa steg, att lämna över till en extern professionell VD, en tränad förare som kommer att ta företaget till en ny nivå.
Kan det vara så att du inte formulerat dina drömmar om företaget och din vision? För att få full utväxling på din investering från en fullfjädrad vd behöver du visa hen din dröm, din vision som blir företagets ledstjärna. Då kan du äntligen släppa taget, sätta dig bredvid och låta någon annan köra bilen åt dig.

comments powered by Disqus