• 2018-10-21 11:13 Varumärkesblogg

  Varumärkesbloggen har flyttat

  Om du vill läsa de senaste blogginläggen hittar du dem på 5Vtill5P.se

  info
 • 2018-04-17 17:31 Varumärkesblogg

  Reflektioner från föreläsningar i april 2018

  Kortsiktigt eller långsiktigt varumärkesarbete det är frågan

  Om du är en av dem som inte tar dig tid att tänka, utan bara rusar runt i 180 för att bocka av dina listor, då är du en del av vårt samhällsproblem.
  Senaste veckan har jag föreläst på Uppsala Universitet, för Basketnätverket och idag förläste jag för företagsrådgivare i Uppsala. Alla vill veta hur man integrerar hållbarhet in i företagets affärsmodell. Hur låter man de globala målen bli en del av företagets vision som gör företaget mer livskraftigt. Här följer några punkter vi diskuterade som jag vill dela med dig:
  1) I undersökningar visar det sig att företag som integrerat hållbarhet i sin affärsmodell är mer lönsamma än de som inte gjort det. I en undersökning från 2015 som organisationen Företagarna genomförde ansåg 86% av förtagen att hållbarhet är viktig, men endast 50% jobbar aktivt med hållbar affärsutveckling. Vi diskuterade vad det kan bero på? Vi var ett gäng som ansåg att många företag saknar struktur, de har ingen modell att hänga upp sin affärsutveckling på. Bristen på struktur gör att alla former av långsiktig affärsutveckling blir omöjlig oavsett om det handlar om digitalisering eller hållbarhet. Kan det vara anledningen till varför företag som integrerat hållbarhet visar större lönsamhet eftersom de har en struktur?

  2) Studenterna berättade att de hellre vill jobba på ett företag som har en stark vision som bidrar till en bättre värld.

  3) Vem är det som ska ha visionen, är det företaget eller samhället. Vem ska ta störst ansvar?

  4) Vilken är konsumentens och kundens/inköparens roll, vilket ansvar har de?

  5) Maktstrukturer kan förändras internt i ett hållbarhetsarbete, vad händer med "min" roll då?

  6) Vad är ett hållbart köp egentligen, används begreppet fel ibland, är en ny bil ett hållbart köp till exempel?

  7) Om och om igen hörde jag flera som berättar om frustrationen vid upphandlingar att det är priset som till sist avgör.
  8) Bristen på tid och stress gör att vi fattar felaktiga beslut, kortsiktiga lösningar vinner då vi har bråttom.

  Vill du diskutera den här typen av frågor på ditt företag? Boka en föreläsning med mig. En finfin sommaravslutning:-)
  Hör av dig på 0708 830 792 eller pia@piaanderson.se

  info
 • 2018-03-23 10:06 Varumärkesblogg

  Kunden är både gäst och publik

  Artikel Driva-Eget februari 2018

  Det är företagsledaren som, omedvetet eller medvetet, sätter en företagskultur som medarbetare, partners och leverantörer behöver förhålla sig till. Denna kultur förs sedan vidare via medarbetarna till kunderna. När företagskulturen når kunderna är det skarpt läge, då är det kunden som väljer.

  Visst gör det skillnad när alla hälsar på dig, ett enkelt hej med ett leende. Någon frågar kanske till och med om de kan hjälpa dig med något eller om du vill ha en kopp kaffe. Har du lagt märke till hur olika företagskulturer verkar vara? Skillnaden kan utspela sig på ett kontor, i en butik, på en restaurang eller varför inte på en mässa. Kunden är gästen, hur tar ni hand om era gäster?
  Har du lagt märke till hur trevliga medarbetarna verkar vara mellan varandra, hur roligt de verkar ha de? De skrattar och skojar med varandra och dig. Man kan verkligen känna om personalen trivs när du ser hur de pratar till varandra. Visst är det mycket trevligare att vara gäst på ett ställe där alla verkar tycka om och bry sig om varandra. Kunden är även er publik, de ser och hör allt ni gör och säger mellan varandra.

  Positiva egenskaper blir värderingar
  En bra utgångspunkt för att medvetandegöra en företagskultur är att tydliggöra företagets värderingar. När ni ska ta fram värderingar är det viktigt att de är sanna och tydliga. Ett företags värderingar ska inte vara fina ord, utan personliga egenskaper så som till exempel generös, enkel, tillitsfull, analytisk, positiv, hjälpsam och omtänksam.
  Börja med att skriva ner alla positiva egenskaper du och dina medarbetare har som kan hjälpa er att nå företagets vision. Välj sedan de tre egenskaper som kan göra skillnad för kunden. Tre egenskaper som är sanna i företaget, som existerar på riktigt. Dessa egenskaper blir sedan företagets värderingar och är ytterligare en anledning till varför kunderna kommer att välja ditt företag.
  Värderingarna utgör många gånger en skillnad till varför kunderna väljer en leverantör före en annan. Och då menar jag inte fina ord som står på företagets hemsida utan de levande värderingarna som genomsyrar människornas agerande i företaget, företagets kultur och personlighet.

  Välj en känd person som metafor
  Ett trick som gör värderingarna mer levande och lättare att komma ihåg är att förkroppsliga egenskaperna. Om ditt företag vore en känd person eller figur, vem skulle det vara då? Det kan vara en person inom musik, konst, teater, film, politik, religion eller en fiktiv person som Tarzan eller Pippi. Det kan vara en författare eller en guru, enbart fantasin sätter gränser. Välj en person som förkroppsligar företagets värderingar. Värderingarna blir då mer levande,  lättare att ta till sig och att komma ihåg. Det är inget du använder i din externa kommunikation! Bara internt för att lättare hålla fast vid värderingarna.

  Lev värderingarna i vardagen
  Låt värderingarna vara ramen för ert agerande. Visionen är riktningen och värderingarna ramen. Låt dem vägleda ert agerande. Om du står inför ett val kan du tänka vilken av de beslut du tar som leder till visionen och är inom ramen för era värderingar. Kom ihåg att värderingarna inte är bara är till för finrummet. Värderingarna ska styra allt beteende på företaget. De är ledstången du har att hålla dig i. Du använder värderingarna i rekryterings-, marknadsförings- och säljsammanhang, som ytterligare en anledning till varför kunder och medarbetare ska välja ditt företag.

  Summering
  • Företagets värderingar bottnar i ledarens positiva personliga egenskaper.
  • Värderingarna är ytterligare en anledning till varför kunden ska välja just ditt företag.
  • Låna gärna en känd person eller figur som metafor för att lättare komma ihåg företagets värderingar.
  • Låt värderingarna styra ditt agerande mot visionen.
  Om du vill  sätta värderingarna i sitt rätta sammanhang, så de tar er til visionen och kompletterar ert säljande budskap kan du göra webbkursen ”Bygg varumärket själv”.

  info
 • 2017-10-27 13:52 Varumärkesblogg

  Bli fri med ett nytt koncept

  Artikel i Relation nr 4, 2017

  Cirque Du Soleil vs Cirkus. Linas Matkasse vs ICA. HundSpa vs Hundtrim. Enligt Darwin är det inte den starkaste som överlever, utan den mest anpassningsbara.

  Har du hört talas om leken Strutboll? Det är en sällskapslek där alla får en strut, som de sätter över ansiktet. I den spetsiga änden av struten finns ett litet hål som man kan se ut genom. Struten är av papper och man fäster den med ett snöre i nacken. När alla fått en strut över ansiktet delar man upp gruppen i två lag. Sedan spelar man fotboll tillsammans. Alla får ett fantastiskt fokus, men det blir ruskigt svårt att samarbeta och se helheter. Det är en kul lek, men den belyser även ett samhällsproblem vi har idag. Ett samhälle där vi är för fokuserade och stressade, där vi skapar silos av branscher och stuprör av avdelningar. Det är dags att ta av dumstruten och spana in hur olika branscher möter framtiden för att hitta nya konkurrensfördelar och nya koncept.

  Många spännande affärsidéer har utvecklats då olika sammanhang och branscher gift sig, till exempel Spotify, AirBnB, Über taxi, Linas Matkasse och Cirque Du Soleil. Vi har massor att lära från olika kunskapsområden och mellan olika branscher. När vi tar av oss dumstruten och ser oss omkring öppnar vi upp för större kreativitet och fler affärsmöjligheter.

  Om du vill säkerställa ditt företags affär i framtiden behöver du förstå de problem ni löser för kunden idag och imorgon, kundens behov både praktiska och känslomässiga, vilka förväntningar kunden har på er bransch i allmänhet samt de förväntningar kunden har på hur ni är med och bidrar till en hållbar värld i synnerhet.

  Att hitta ett nytt koncept för ditt erbjudande ger dig helt nya möjligheter på marknaden samtidigt som du frigör ditt företag från prispress. Med ett nytt koncept seglar du iväg på en ocean, helt fri från prisjämförelser eftersom ni nu erbjuder något helt annat än konkurrenterna. Men för att hitta ett helt nytt erbjudande, ett helt nytt koncept, behöver du tänka utanför den vanliga boxen. Det gäller att ta av sig dumstruten, kliva ur silon och stupröret och få idéer från andra sammanhang och branscher.

  Hundtrim eller HundSpa, Cirque Du Soleil eller Cirkus. Linas Matkasse eller ICA. Videobutik eller Netflix. DVD-skivor eller Spotify. Böcker eller Storytel. Hotell eller AirBnB.

  När allt går fortare och fortare så gäller det att göra tvärtom, ta ett steg åt sidan, ge dig tid att tänka och tänk klokt. Kliv tillbaks in i matchen med ett nytt koncept och segla iväg helt fri utan konkurrens.

  Ge dig tid att svara på följande frågor:
  1) Utmanar visionen er att hela tiden titta in i framtiden och kontinuerligt förnya verksamheten?

  2) Utmanar affärsidén er att titta in i framtiden och kontinuerligt utvecklas?

  3) Vet du vilka problem ni löser för kunden, vilka behov och förväntningar de har på er nu och i framtiden?

  4) Hur ofta tittar du på hur andra branscher möter samtiden och framtiden?

  5) Söker ni nya affärsmöjligheter genom digitalisering och hållbarhet?

  Darwin sa att det inte är den starkaste som överlever utan den mest anpassningsbara. Hur anpassningsbara är ni?

  Vill du veta hur du gör läs mer på

  info
 • 2017-10-26 13:45 Varumärkesblogg

  Gör kunden till din bästa säljare

  Artikel i Driva-Eget 25 oktober 2017

  Det är bara tillsammans med kunderna du kan ta företaget till visionen. När kunderna är dina bästa säljare, då är företaget en framgångssaga. Men det är inte alla kunder som tar företaget till visionen.

  Det är dyrt att inte välja lönsamma kunder
  Du har kanske upplevt att en del kunder är svårare att tillfredsställa
  än andra och att vissa aldrig blir nöjda, hur mycket du än anstränger
  dig? De kunderna blir aldrig lönsamma och inte heller blir de dina bästa säljare. Därför är det viktigt att tänka efter vem du vänder dig till redan från början.

  Du kanske tänker “Men det går ju inte! Jag har inte råd att tacka nej till kunder.” Det behöver du inte heller, men när du ändå investerar tid och pengar i marknadsföring och försäljning kostar det inte mer att vända sig till rätt målgrupp. Snarare tvärtom! Har du råd att inte välja rätt?

  När du siktar på en tydlig målgrupp, hör och ser även andra potentiella kunder budskapet och blir intresserade. Det gäller bara att sikta på rätt målgrupp med rätt budskap, då kommer kunderna till dig av rätt anledning. Och du kan bara tacka och ta emot. Att sikta rätt handlar om att med en så liten marknadsförings- och försäljningsinvestering som möjligt få ut största möjliga, långsiktiga affärsrelation.

  SÅ HÄR GÖR DU
  1. Skala ned och bli tydlig
  a. Skala ned målgruppsbeskrivningen till en enda kund som har behov av era tjänster och/eller produkter. Du behöver hitta kunden som ger stora affärer, ofta och under lång tid. Kunden du är stolt över att jobba med, drömkunden du skryter om. Tänk när de är dina bästa säljare!

  b. Vem är beslutsfattaren och vilken roll har hen? (Beslutsfattaren är den person som fattar det slutgiltiga beslutet om ett köp.)

  c. Det är inte bara roligare, utan även mer lönsamt att göra affärer med människor man gillar. Ringa in tre personliga egenskaper som beslutsfattaren behöver ha för att det ska vara roligt att jobba tillsammans. Er relation är grunden till varför hen kommer bli er bästa säljare.

  2. Skala upp med precision
  Nu när du valt drömkunden ur ett lönsamhetsperspektiv och gett beslutsfattaren tre egenskaper, kan du säkert se att det finns tvillingar till drömkunden överallt. Med drömkunden som prototyp är det bara att skala upp i rätt kanaler för att nå fler kunder.

  3. Du ska vara där dina kunder är
  Ta reda på var din drömkund befinner sig. Vilka mässor går de på, vilka tidningar läser de? Vilka sociala media använder de? Vilka tv/radio/podprogram lyssnar de på? I vilka nätverk (live och på nätet) ingår de?

  Vill du veta mer om hur du kan göra läs mer på  

  info
 • 2017-10-09 08:49 Varumärkesblogg

  Vad ska vi göra med all fri-tid den här gången?

  Vi har redan varit med om ett paradigmskifte i teknik tidigare. Effekten av det blev två heltidsarbetande föräldrar som älskar att spendera pengar. Hur tar vi hand om tiden den här gången? Kan vi göra det smartare och mer hållbart för både oss själva och planeten.

  Jag lyssnade på Hans Rosling vinterprat från 2015. Han berättade om två unga tjejer som under sin utbildning fått övernatta hos en familj i den fattiga delen av Afrika, den delen där de inte har några hushållshjälpmedel överhuvudtaget, inget rinannde vatten eller spis. De fick vakna på morgonen och hämta vatten, bära ved, ordna med frukost och annat hushållsarbete. De konstaterade att det tar en heltid i anspråk att ta hand om hemmet och det är kvinnan som är hemma.

  Vilket pradigmskifte vi varit med om de sista 100 åren. Jämför gammelmormors situation med vår idag. Idag har vi rinnande vatten, avlopp, varmt vatten i kranen, varmt hus utan att behöva hugga ved. En spis som startar då vi trycker på knappen. Kylskåp och frys, micro, robotdammsugare, mixer, matberederare, diskmaskin, tvättmaskin osv.

  Tänk vad mycket fri-tid vi fick, eller borde ha fått!? Fantastiskt! Men vad gjorde vi med tiden? Jo vi skyndade oss raskt ut, båda föräldrarna samtidigt, för att jobba så vi kan köpa massor av nya saker hela tiden, nya kläder, möbler, tapeter, bil och resa måste vi ju, minst två gånger per år. En sommarresa och en vinterresa. Varför tänkte ingen tanken att woaw nu kan vi jobba halvtid båda två istället?

  Vi står nu inför nästa paradigmskifte där robotorna står inför dörren. Nu får vi chansen igen! Chansen till ännu mer fri-tid. Vad gör vi med den tiden den här gången? Har vi lärt oss något från vår tidigare erfarenhet? Ska vi klamra oss fast vid tanken ”att vi är det vi jobbar med” eller ”att vi är det vi äger”. Blir vi livrädda inför fri-tid? Tom tid, helt egen tid som kräver att du tar reda på vem du är och vad du gillar att göra.

  Det är inte lätt, jag ramlar i fällan av att köpa nya saker som jag egentligen inte behöver. Jag konsumerar mer än vad planeten tål. Men jag vill verkligen bli bättre.

  Vad skulle du göra om du bara behövde jobba halvtid eller kanske inte jobba alls? Var skulle du bo och vad skulle du göra om dagarna? Ser du det som en möjlighet eller blir du rädd?

  Ps. Jordklotet klarar av ett ton skräp per människa och år, i Sverige belastar varje individ jordklotet med 10 ton skräp. Tänk om vi kan slå två flugor i en smäll. Ta hand om oss själva och våra medmänniskor samtidigt som vi tar hand om moder Jord.

  info
 • 2017-10-06 02:00 Varumärkesblogg

  Är din vision hållbar?

  En artikel från tidningen Relation nr 3. Text: Pia Anderson

  Kl 05.00 den 3 september 1967 ställde Sverige om till högertrafik. Den 1 december 2017 fick Sverige en ny hållbarhetslag och nu behöver företagen öka takten. Med en stark vision attraherar du kunder, medarbetare, samarbetspartners och hela världen på ett sätt du aldrig gjort förut.

  Vanliga tankefällor:
  • CSR och hållbarhet är bara marknadsföringsknep
  • Vi omfattas inte av den nya lagen
  • Vi ger redan bidrag via den skatt vi betalar
  • Inte en sak till på företagarens axlar
  • Det här blir dyrt och krångligt

  CSR (Corporate Social Responsibility) seglade upp i början av 2000 talet. En del valde att skicka ekonomiska bidrag till hjälporganisationer, en del lät sina medarbetare jobba med välgörande ändamål på arbetstid, andra trodde CSR var en ny marknadsföringsstrategi och några få integrerade hållbarhet i sin affärsmodell.

  Den 1 december 2016 trädde den nya hållbarhetslagen i kraft, vilket betyder att företag (med fler än 250 anställda, och/eller en balansomslutning om mer än 175 miljoner kronor och/eller en nettoomsättning om mer än 350 miljoner kr) ska lämna in en hållbarhetsrapport tillsammans med sin årsredovisning. Du ska bland annat rapportera om hur din affärsmodell svarar mot de fem perspektiv som regeringen prioriterat: 1) Miljö, 2) Sociala förhållanden, 3) Personalvillkor, 4) Respekt för mänskliga rättigheter 5) Motverkande av korruption. I Sverige omfattas1600 företag av lagen.

  Vad svarar du då kunderna frågar dig hur du förhåller dig till den nya lagen?
  ”Ah vi slipper, vi är inte tillräckligt stora”, tänker du, men när företag i den här storleken börjar granska sin affärsmodell och sina leverantörer påverkas även de mindre företagen och detta kommer få stora konsekvenser för hur vi gör affärer i framtiden.

  Kommer du ihåg företaget Facit med skrivmaskiner, räknemaskiner med mera? De trodde datorer och internet var en fluga. De finns inte mer.

  Varför gå genom väggar när det finns dörrar?
  Nu räcker det inte med välgörenhet eller att klimatkompensera. Du behöver integrera hållbarhet i din affär och det arbetet startar med företagets vision. Men bli inte modfälld, se det hellre som en möjlighet än ett hot. När du ändå ska sätta affärsplanen för nästa år integrerar du bara hållbarhetsperspektivet samtidigt som du genomlyser företagets vision, affärsidé, värderingar, mål, strategier och handlingsplan. När du integrerat hållbarhet i din affär kommer du attrahera kunder, medarbetare, samarbetspartners, samhället och världen på ett helt nytt sätt.

  Att jobba hållbart är att vara smartlat. Att vara smartlat är lönsamt.
  Så här gör du:

  1) Kolla om företagets vision stämmer med hållbarhetslagens fem perspektiv.

  2) Väljer ni rätt målgrupp? Tar de er till visionen?

  3) Hur ser din kunds resa ut tillsammans med er? Sätt resan steg för steg från löfte till leverans.

  4) Vilka förväntningar har din kund och andra intressenter på hur du svarar upp mot de fem hållbarhetsperspektiven i varje steg från löfte till leverans?

  5) Vilka av dessa förväntningar är de viktigaste för intressenterna och vilka är viktigast för ditt företag.

  6) Välj de tre förväntningarna som är viktigast för alla parter (kund, intressent och ditt företag)

  Nu har du tre viktiga hållbarhetsfrågor att jobba vidare med och kanske tre argument till varför kunderna ska välja just ditt företags vision. Det är tillsammans med kunderna du tar företaget till visionen.

  info
 • 2017-09-20 07:00 Varumärkesblogg

  Vald eller bortvald? Därför ska företagare tänka hållbart

  Text: Maria Östlund Starta & Driva.

  Hållbarhet är just nu den hetaste trenden som sveper över företagsvärlden. Det är inte längre något man gör i marknadsföringssyfte, det är ett måste om man i framtiden ska finnas kvar och bli vald av kunderna. Därför fördjupar vi oss i ämnet.

  En del företagare tänker att hållbarhet är ett buzzword, en övergående trend.
  – Det fanns även de som trodde att internet var en fluga. Nu har digitaliseringen gått genom världen som ett stålbad. Kommer du ihåg företaget Facit, de hade skrivmaskiner och räkneapparater mm? De trodde internet och datorer var en fluga, de finns inte mer.

  Hållbarhet är inte en trend. Hållbarhet handlar om existensberättigande på många nivåer, men ytterst handlar den om viljan att kunna bo kvar på vår planet, säger varumärkes- och hållbarhetsexperten Pia Anderson.

  I december förra året fick Sverige en ny hållbarhetslag som kommer från ett EU direktiv och utifrån FN:s 17 globala mål som ska vara uppfyllda 2030. Lagen gäller företag i storleksordnignen; över 250 anställda, mer än 175 miljoner kronor i balansomslutning och mer än 350 miljoner kronor i nettoomsättning. De  ska lämna in en hållbarhetsrapport med upplysningar om miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. Rapporten ska beskriva företagets policy i hållbarhetsfrågor, affärsmodell och de väsentliga risker som är kopplade till företagets verksamhet.

  Lagen gäller 1 600 företag i Sverige, men även de mindre företagen blir påverkade
  – Som liten företagare kan man tänka, skönt vi slapp. Vi har inte 250 anställda. Men när de stora företagen kartlägger sin kundresa åker alla leverantörer med. De stora företagen sätter press på de mindre. I år är lagen ny, men nästa år och året därpå då kommer det att hända grejer.
  Som liten företagare kan man istället för att bli satt på pottkanten och bli av med uppdraget välja att vara offensiv och börja med sitt hållbarhetsarbete redan nu.
  – Berätta aktivt för dina uppdragsgivare om ditt hållbarhetsarbete. Antingen väntar man tills man blir bortvald, eller så ser man till att man blir vald före alla andra.

  Hållbarhet är kopplat till varumärket
  Pia menar att varumärket och hållbarhetstänket hänger ihop.
  – Ett starkt varumärke har man när kunderna blivit ens bästa säljare. Vad gör att kunden rekommenderar ditt företag? Ofta handlar det om att de blivit överraskande nöjda i leveransen. Kunden har en viss form av förväntan utifrån vad du som företagare har lovat, allmänna förväntningar på branschen och förväntningar hur ni bidrar till en bättre värld. Åtta av tio kunder röstar med plånboken. Är det här ekologiskt eller fairtrade? De avstår från att köpa vissa saker som inte stämmer med deras förväntnignar. Ska du ha dina kunder som dina bästa säljare har du inget existensberättigande på marknaden om du inte tänker hållbart. Och det räcker inte längre med att bara skänka pengar till välgörenhet eller att klimatkompensera.

  Redan företagets vision och affärsmodell, ska man visa att man gör skillnad.  Ska man ta hållbarhet på allvar måste arbetet börja redan i företagets vision.
  – Handlar visionen bara om hur stor och mäktig du ska bli eller hur mycket du ska sälja är det svårt att få med sig kunderna på resan. Om man lyfter en vision som är större än en själv, som handlar om att man är med och bidrar till en bättre värld är det lättare att få med kunderna på resan.

  Tänk på vilka du påverkar med ditt företag och vilka som påverkar dig. Vad är viktigt för dem? Vad är viktigt för dig? Titta på vilka förväntningar de har på ditt företag utifrån hållbarhetsperspektiven miljö, affärsetik, arbetsvillkor, jämlikhet och mångfald.
  – Undersök vad som är viktigast för ditt företag och för kunden, plocka sedan ut de tre viktigaste hållbarhetsfrågorna och börja väva in dem i er affärsmodell.

  Så mycket mer än miljön
  Att det bara handlar om klimatet, miljön och att vi ska kunna leva kvar på vår jord när man pratar hållbarhet är inte sant.
  – Människan behöver sluta fred med både djur, natur och människor. Vi överutnyttjar dem alla på ett fult sätt. Hur vi behandlar både natur, djur och människor utgör en stor del av hållbarhetstänket.

  Varför har du intresserat dig för hållbarhetsfrågor?
  – Jag är väl en vän av min tid som alla andra. Att säga att jag intresserat mig för hållbarhet under en längre tid är bara löjligt. Tack vare digitaliseringen har vår värld inte bara blivit global utan även helt transparent. Man ser rakt igenom företagens hållbarhetsarbete och de är hårt granskade.

  Jag har valt att integrera hållbarhet i modellen 5Vtill5P – hållbar affärsutveckling som bygger varumärket – av två anledningar. Dels för att.jag verkligen vill uträtta någonting för en bättre värld. Jag tror att det är företagen som skapar fred på jorden – eftersom kunderna röstar med plånboken och dels för att det är inte möjligt att bygga ett starkt varumärke utan att involvera sig med ett ärligt uppsåt i hållbarhet.

  Just nu går vi över en tröskel när det gäller hållbarhet, om några år är det sanitetsnivå. Är du inte där kommer du inte finnas överhuvudtaget.

  info
 • 2017-07-04 13:06 Varumärkesblogg

  Synliggör osynlig kunskap och stärk varumärket

  Den fjortonde artikeln i serien Bygg varumärket själv i tidningen Starta & Driva.

  Kvalitet, design, förpackning och funktion syns och känns. Men hur lyckas du synliggöra kunskap, service och erfarenhet? Många konsultföretag tar betalt per timme eftersom de inte förmår produktifiera sina tjänster. Produktifiera sina tjänster, det låter fint eller hur? Det betyder att synliggöra kunskap, erfarenhet och service. Förvandla den osynliga, otydliga kunskapen till tydliga, synliga produkter genom att förpacka och presentera dem på ett smart sätt som utgår från kundens problem och behov. På det viset tjänar du mer pengar samtidigt som du stärker varumärket.

  Ständig produktutveckling är kärnan i Widerlövs marknadsföring
  Widerlöv & Co är idag en av Uppsalas största fastighetsmäklare, så var det inte då bröderna Stefan och Tomas Widerlöv startade i början av 90-talet, två bröder med en gemensam vision om att erbjuda Sveriges bästa mäkleri. Deras koncept är att hela tiden ligga i framkant vad gäller produktutveckling. De var först med att presentera bostäder på en hemsida. De var först med flyttstäd. De var först med gratis lån av släpkärra vid flytt. De var först med homestyling, intressebanken, accepterat pris, säkra bud och stora visningsdagen. 2004 fick de Dagens Industris gasellpris för sin starka och snabba tillväxt.

  Som mäklare erbjuder de sin erfarenhet, kunskap och nätverk för att hjälpa någon att sälja sin bostad. Widerlöv & Co har verkligen synliggjort sin kunskap, skapat produkter som gjort det möjligt för dem att vinna kundernas tillit. Tack vare den kontinuerliga produktutvecklingen har de dessutom alltid haft spännande erbjudanden i sin marknadsföring, goda anledningar till varför kunderna ska välja just dem och ingen annan. De har verkligen låtit produktutvecklingen vara bärare av deras marknadsföring och varumärke.

  Ett berg fullt av kunskap
  Men hur gör man då för att förtydliga sina tjänster? Jag brukar tänka på kunskap, erfarenhet och service som om det vore ett berg. Om vi tar berget i Järvsö som exempel, av berget har de skapat massor av produkter för både sommar och vinter. På vintern har de längdskidåkning, alpin skidåkning, telemark och snowboard. Skotertur, skidskola och afterski. Vi kan köpa eftermiddagskort, veckokort eller varför inte Black Manchester. Vet du vad Black Manchester är? Det är ett lite dyrare liftkort som gör det möjligt att få åka nypistat innan liftarna öppnar. Men vet du vad Black betyder? Det betyder att du får dricka hur mycket kaffe du vill i backen helt gratis.

  Gröna, röda, svarta backar som på sommaren förvandlas till downhilleder för cykel. Alla produkter är utvecklade i takt med att kunden efterfrågat något och jag kan inte nämna alla produkter för då svämmar

  sidan över. Men ett är säkert, med tydliga produkter och ett fast pris blir det enklare för kunden att säga ja till dig och det stärker varumärket.

  Om du tänker på det kunskapsberg du har i ditt företag, kan du då förpacka kunskapen i olika produkter som tillfredsställer kundens problem och behov?

  Så här gör du:
  1) Lära känna dina kunder. Definiera vilka de är.
  2) Förstå kundens väg från er första kontakt till er leverans. Steg för steg. Tänk dig en slags spelplan från start till mål.
  3) Undersök vilka behov kunden har i varje steg. Låtsas att du är kunden eller varför inte fråga kunderna.
  4) Utveckla enkla produkter som svarar mot kundens behov med ett fast pris. Hellre flera mindre produkter istället för en komplicerad stor.
  5) Skapa prototyper och testsälj på några kunder.

  Med koden Sommar17 får du köpa webbkursen "Bygg varumärket själv" för halva priset.

  info
 • 2017-06-02 09:34 Varumärkesblogg

  Varför ska vi anlita just dig?

  Artikel i Relation nr 2 2017

  Om du gång efter annan hamnar i en prisdiskussion med kunden kan du vara helt säker på att kunden inte uppfattat hur du skiljer dig från konkurrenterna. I själva verket skiljer ni er säkert åt på en hel rad punkter, men kunden har inte fått den informationen från dig och har därför bara priset att jämföra med.

  Vanliga fällor
  • När någon frågar vad du gör, berättar du om ditt yrke och vilket företag du jobbar på, men du berättar inte vad företaget erbjuder och varför kunderna ska välja just er.

  • Du lyfter fram produktfördelar istället för att vilja förstå kundens problem och behov.

  • Du tror att kunden väljer den som är billigast.

  Glider affären dig ur händerna
  Har du ett bra svar på varför kunderna ska välja ditt företag före alla andra eller känner du dig som Bambi på hal is när du får frågan?
  Tänk när du och alla dina medarbetare stolt och stadigt kan berätta för kunderna varför de ska välja just ditt företag. Innan kunderna hinner ställa frågan. När svaret på frågan varför sitter i ryggmärgen, då är det inte halt längre. Då kan du till och med argumentera för ett högre pris.

  Men vilka argument ska du då lyfta fram?

  En vanlig fälla är att man raskt ser över produktens och tjänstens fördelar i förhållande till konkurrenternas. Gå inte i den fällan utan börja med att sätta på dig kundhatten och ställ dig i kundens skor, föreställ dig att du är kunden.

  Bli din egen kund
  Föreställ dig nu att du står inför att köpa produkter och tjänster av ditt företag. Vilka problem har du som kund? Vilka praktiska behov har du inför och under köpet och affären? Vilka känslomässiga behov har du?

  Nu börjar det bli spännande. De känslomässiga behoven är lite hemliga. De ligger som en dold agenda, inget man erkänner för någon direkt. ”Jo du, jag köpte en ny bil för att bräcka grannen”. ”Jag valde det här konsultföretaget för jag vill inte vara den som förlorar ansiktet om de inte gör ett bra jobb” eller ”Jag vill gärna imponera på mina kolleger”.
  De hemliga behoven är oerhört viktiga att känna till eftersom människor fattar sina beslut känslomässigt.

  Hitta tre vassa argument – Så här gör du:
  1. Lista kundens problem, praktiska behov och känslomässiga behov.

  2. Välj de sex viktigaste behoven och stäm av med några kunder för att se om du har hittat det som är sant.

  3. Vilka är ditt företags största styrkor som möter kundens behov och särskiljer sig från konkurrenterna?

  4. Välj de tre styrkor som möter kundernas behov och som särskiljer dig från konkurrenterna. Dessa tre styrkor är dina argument till varför kunden ska anlita dig.

  5. Träna dig själv, låt alla medarbetare träna och låt marknadsföringen genomsyras av dessa tre argument till varför kunden ska anlita dig i alla mediekanaler.

  Vill du läsa hela tidningen? Gå till Relation.

  Vill du hitta dina tre vassa argument till varför kunden ska välja dig? Gå till online-utbildningen Bygg varumärket själv.

  info
 • 2017-05-02 09:22 Varumärkesblogg

  Vågar du välja kunder?

  Artikel i tidningen Relation nr 1 2017

  Det är bara tillsammans med kunderna du kan ta företaget till visionen. När kunderna är dina bästa säljare, då är företaget en framgångssaga. Men det är inte alla kunder som tar företaget till visionen.

  Vanliga fällor
  • Annonssäljaren ringer och har ett superbra erbjudande som du inte kan tacka nej till. Men når annonsen rätt kunder?

  • Ni är med i en massa nätverk, minglar glatt och lär känna nya människor. Men är de rätt kunder?

  • Säljarna har långa intensiva arbetsdagar med många möten, men har de verkligen träffat rätt kunder?

  Frågan är hur du väljer. Det är dyrt att inte välja
  Du har kanske upplevt att en del kunder är svårare att tillfredsställa än andra och att vissa aldrig blir nöjda, hur mycket du än anstränger dig? De kunderna blir aldrig lönsamma och inte heller blir de dina bästa säljare. Därför är det viktigt att tänka efter vem du vänder dig till redan från början.

  Du kanske tänker “Men det går ju inte! Jag har inte råd att tacka nej till kunder.” Det behöver du inte heller, men när du ändå investerar tid och pengar i marknadsföring och försäljning kostar det inte mer att vända sig till rätt målgrupp. Snarare tvärtom! Har du råd att inte välja?

  När du siktar på en tydlig målgrupp, hör och ser även andra potentiella kunder budskapet och blir intresserade. Det gäller bara att sikta på rätt målgrupp med rätt budskap, då kommer kunderna till dig av rätt anledning. Och du kan bara tacka och ta emot. Att sikta rätt handlar om att med en så liten marknadsförings- och försäljningsinvestering som möjligt få ut största möjliga, långsiktiga, affärsrelation.

  Så här gör du
  1. Skala ned och bli tydlig
  a. Skala ned målgruppsbeskrivningen till ett enda företag som har behov av era tjänster och/eller produkter. Du behöver hitta företaget som ger stora affärer, ofta och under lång tid. Företaget du är stolt att jobba med, drömkunden du skryter om. Tänk när de är dina bästa säljare!

  b. Vem är beslutsfattaren och vilken befattning har hen? (Beslutsfattaren är den person på företaget som fattar det slutgiltiga beslutet om ett köp.)

  c. Det är inte bara roligare, utan lönsammare att göra affärer med människor man gillar. Ringa in tre personliga egenskaper som beslutsfattaren behöver ha för att det ska vara roligt att jobba tillsammans. Er relation är grunden till varför hen kommer bli er bästa säljare.

  2. Skala upp med precision
  Nu när du valt drömkunden ur ett lönsamhetsperspektiv och gett beslutsfattaren tre egenskaper, kan du säkert se att det finns tvillingar till drömkunden överallt. Med drömkunden som prototyp är det bara att skala upp i rätt kanaler för att nå fler kunder.

  3. Du ska vara där dina kunder är
  Ta reda på var din drömkund befinner sig. Vilka mässor går de på, vilka tidningar läser de? Vilka sociala media använder de? Vilka tv/radio/podprogram lyssnar de på? I vilka nätverk (live och på nätet) ingår de?

  Vill du läsa mer ur tidningen Relation?

  Vill du välja rätt målgrupp läs mer om hur du gör i online-utbildningen Bygg varumärket själv.

  info
 • 2017-04-13 14:27 Pris, Varumärkesblogg

  Priset bygger varumärket

  Den här artikeln har jag och Urban Gavelin skrivit tillsammans. Tack Urban Gavelin för värdefulla tankar kring prisets betydelse för varumärket.

  Av marknadsmixens 5P (promotion, plats, produkt/tjänst, personer, pris) är priset det enda P som skapar intäkter, alla andra P är kostnader. Högt eller lågt pris, hög image eller prispressare? På vilken nivå ska man lägga sig? Och på vilken nivå tjänar man mest pengar?
  Ska man hålla en hög volym till lågt pris eller tvärtom?

  Priset är nyckeln till lönsamhet
  Det har visat sig att det är mer lönsamt att höja priset, även om volymen skulle gå ned en aning, än att sänka priset. För att kompensera för en prissänkning på 10 % måste du i många fall öka volymen med minst 30 %.

  Om du planerar att sälja en ny produkt som inte är så vanlig på marknaden, kan du begära ett högre pris eftersom konkurrensen inte har blivit så hård än. Om du vill att företaget ska expandera genom att ta marknadsandelar från konkurrenterna, kan du fundera på att sänka priset och bli mer kostnadseffektiv så att vinsten inte försvinner.

  Men priset säger även en hel del om varumärket och kopplar produkten och tjänsten direkt till status. Frågorna är många och svaret på prissättningen bottnar som allt annat hos kunden och det värde de sätter på din produkt och tjänst.

  Kunden sätter priset
  Ofta sätter man ett pris utifrån sitt inpris och lägger till den marginal man vill uppnå i verksamheten. I butiksmiljö där man har många varor är det vanligt att använda en så kallad uppräkningsfaktor från inköpspriset.

  Vid värdebaserad prissättning tittar man däremot på värdet av kundnyttan och sätter priset därefter. Man kan t ex lägga märke till att hotell i städer med stora och betydelsefulla mässhallar ofta dubblar priset på hotellrum när det pågår en internationell mässa. Värdet för kunderna att vara på mässan är så stort att gästerna kommer ändå.

  I komplex B2B-försäljning tittar man ofta på värdet av en lösning, t ex vid inköp av en ny maskinpark. Då visar man hur mycket pengar kunden kan spara i elförbrukning, underhåll och drift och därefter prissätta lösningen så att kunden blir nöjd och vi får en högre marginal än vi skulle få om vi bara använde inköpspriset som guide för prissättning.

  Värdebaserad prissättning går ut på att sätta ett pris i förhållande till det värde kunden får av din leverans. Ersättningskostnaden för kunden kan ibland vara mycket större än vi själva anar och ger utrymme för ökade marginaler när det görs rätt. Lär känna din kund och gör en pilotstudie där du tillsammans med kunden undersöker värdet på din leverans.

  Välj rätt kunder och du får rätt pris
  När kunden ska värdera din produkt eller tjänst är det viktigt att du verkligen väljer rätt kunder till pilotstudien. Du behöver hitta drömkunderna, de kunder som tar ditt företag till visionen. Det är inte alla kunder som gör det!

  Vilken är din vision för företaget? Vilka långsiktiga mål har du? Vilken plats har ditt varumärke på marknaden om 10 år? När du vet företagets vision är det lättare att hitta drömkunden.

  Vad är då en drömkund? Jag tänker att det är en kund som med tiden blir din bästa säljare och som tar ditt företag till visionen. Drömkunden ger dig lönsamma affärer, det vill säga de köper ofta, mycket och under lång tid. De ställer även krav som utvecklar din verksamhet i rätt riktning. Beslutsfattaren är en person med egenskaper som du gillar och hen gillar dig därför blir hen din bästa säljare.

  När du vet företagets vision, vet du också något om vem du vänder dig till i synnerhet, då är det lättare att hitta en strategi för priset som svarar på vad priset ska kännetecknas av för att du ska nå visionen och kunden ska bli överraskat nöjd.

  Så här gör du:
  1. Sätt visionen för ditt företag
  2. Ringa in de kunder som tar ditt företag till visionen och hitta rätt beslutsfattare
  3. Med en prishypotes gör du sedan en pilotstudie tillsammans med kunden
  4. Låt kunden värdera din produkt/tjänst och reflektera över prissättningen
  5. Sätt priset och testsälj

  Behöver du fördjupa dig i företagets vision och målgrupp kolla då vidare på onlineutbildningen "Bygg varumärket själv"

  info
 • 2017-03-01 12:51 Varumärkesblogg

  Är sälj något fult eller stärker det varumärket?

  Idag har jag tagit hjälp av Anders Ramsell, managementkonsult och expert på försäljning, för att reda ut hur försäljningen kan stärka varumärket.

  Tänker du att sälj är något fult, att säljare ljuger och prackar på andra saker de inte behöver? Det är du inte ensam om. Tycker du att sälj är jobbigt, motigt och svårt? Det är du inte heller ensam om.
  Låt oss gemensamt reda ut säljbegreppen så du kan hitta just din stil. Då kan du bygga varumärket på ett seriöst, tryggt och lönsamt sätt.

  I ett nätverk träffade Anders en personlig tränare, en PT. Anders hade aldrig tänkt ta hjälp av en PT förut. Däremot ville han gärna komma igång med någon form av träning för att må bättre. Han hade lite dåligt samvete över att han inte kommit igång med sin träning, men han var absolut inte på väg till ett gym imorgon.

  - Hur mycket tränar du? Frågar PT:n och kikade nyfiket på Anders.
  - Inte alls, svarar Anders och känner hur det dåliga samvetet kommer krypande. Anders tänker, måtte han inte fråga något mer nu.
  - Men skulle du vilja träna? Fortsätter PT:n.
  - Jo, det borde jag så klart. Anders skruvar på sig och tittar åt ett annat håll. Men PT:n ger sig inte, med vänlig, intresserad röst fortsätter han ändå.
  - Har du varit på gym någon gång?
  - Ja, några få gånger men det har inte känts rätt för mig, säger Anders. Vad gör en PT egentligen, är inte det bara proffs som behöver det?
  - Tvärtom, berättar PT:n, de som sällan går på gym behöver mer hjälp. Jag bjuder gärna på en konsultationstimme med tips och idéer om vad du behöver tänka på för att få ut så mycket som möjligt av att träna. Vad har du att förlora på det?

  Anders insåg att han var dum om han inte tackade ja till erbjudandet. Under konsultationstimmen en vecka senare, kommer de fram till att Anders lider av migrän i stort sett varje vecka och ibland flera gånger i veckan. Här har PT:n hittat det verkliga behovet. PT:n frågar Anders:
  - Om jag kan hjälpa dig så du får ont i huvudet färre gånger i veckan, är du beredd att anlita mig då?
  De lägger upp ett schema, 2 gånger i veckan i 3 månader, till att börja med.

  Säljarna är företagets hjältar
  En vanlig fallgrop är att man försöker sälja till företag och personer utan behov. Man försöker förklara hur utomordentligt bra produkten är utan att först rett ut om kunden överhuvudtaget har den här typen av problem eller behov. Din första uppgift är att hitta de kunder som är i behov av produkterna och/eller tjänsterna. Säljkonsten är att förstå kunden, deras problem och behov och sedan berätta att du kan lösa deras problem. Men först behöver du förstå vad kunderna egentligen köper av dig? Spar de tid, sparar eller tjänar de pengar, känner de sig tryggare, slipper de problem, känner de sig bättre till mods?

  Välj rätt nätverk och var nyfiken
  När du vet vad kunderna egentligen köper av dig, vilka problem och behov de har, så gäller det att ta reda på var du hittar dessa kunder. Vilka nätverk(digitala och live) deltar de i, vilka tidningar läser de, så väl digitalt som i papper, vilka mässor går de på? Går de på vissa föreläsningar eller utbildningar. Låt fantasin flöda, var kan du träffa dem?

  För där dina kunder är ska också du vara.
  När du väl fått kontakt med en potentiell kund gäller det att så snabbt som möjligt att ta reda på om hen har ett behov av det du säljer. Men du kan även hjälpa kunderna att komma till insikt om att de verkligen behöver dina produkter. Hur gör du det på bästa sätt? Jo, genom att intervjua dem om deras situation, möjligheter och problem, försök att sätta dig in i deras situation. Först när de berättat om sina problem och behov kan du ge dem lösningen på deras problem. Erbjud dem en gratis konsultationstimme eller ett möte om det passar.

  1. Så här gör du för att hitta rätt kunder.
  • Vilka behov och problem löser du med dina produkter och tjänster?
  • Vilka är kunderna som har behov av dina produkter/tjänster?
  • Var finns de kunderna, i vilka nätverk, mässor, tidningar, sociala nätverk?
  • Du ska träffa dina kunder där de finns.

  2. Så här gör du i varje säljmöte
  • Definiera det egentliga behovet hos kunden
  • Accept på att kund och du är överens om behovet
  • Bevisa att din lösning löser behovet
  • Accept på lösningen, vad som ska göras och med vilken insats

  Om du vill fördjupa dig i val av målgrupp, i deras behov och sätta ditt unika säljande budskap, kan du göra det i Onlineutbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2017-01-23 13:04 Varumärkesblogg

  Brave New Media World: Snabba budskap för kräsen målgrupp

  Jag har tagit hjälp av, journalisten Kristna Tilvemo och PR-konsulten Susanna Eriksson för att få de bästa tipsen om hur vi når ut med våra budskap till vår målgrupp.

  Medialandskapet has gone barsark
  I dag finns otaliga vägar för den som vill berätta något viktigt, men frågan är vem som lyssnar. Går det över huvud taget att nå den du vill i bruset? Ja, med kunskap. Vi har sammanställt några råd på vägen.

  Det fanns en tid när alla människor såg på samma program. Karusellen med Lennart Hyland och Bolibompa om man var under tio år. Hasse Telemar ledde radiounderhållningen i Ring så spelar vi och varje hushåll hade sin egen morgontidning.

  I dag är situationen en annan. Dagspressen går på knäna och den som vill ha koll på världshändelserna går in och följer Carl Bildt på Twitter. Gillar du mattrender kan du följa nykomligen Matgeek och den sportintresserade har Kajsa Bergqvist på Instagram.

  Utbudet har ökat medan innehållet blivit allt mer specialiserat. I dag vill läsarna hitta sitt intresseområde direkt och snabbt skapa sig överblick. Tid är en bristvara, vilket betyder att den som vill kommunicera behöver välja rätt forum. Vissa har en målgrupp som läser dagspress eller pressreleaser, andra behöver kommunicera genom en egen pod, blogg eller Youtube-kanal.

  Oavsett vilket så är det de korta inslagen som dominerar. Videoklipp, som inte överskrider 1,5 minut, och artiklar med maximalt 3 500 tecken. Helst också uppdelade i faktarutor så att inte läsaren tröttnar. Undantaget är tidningen Filter eller Vi, där artiklarna spänner över flera sidor. Men då är också tidningen nischad för människor som söker långläsning.

  På många sätt har varje individ blivit sin egen nyhetskanal. Vi delar ämnen och artiklar som stärker vårt personliga varumärke på sociala medier som Facebook eller Twitter, lyssnar på välvalda nyhetsgurus och bloggar ut våra åsikter och väskinköp. Somliga växer till giganter, exempelvis Michaela Forni, med en målgrupp som både vill och får det som intresserar. Utbudet är enormt, liksom mängden potentiella lyssnare.

  Frågan är vad det innebär för den som har något viktigt att berätta.

  Bygg ditt eget mediahus
  I dina egna kanaler har du rätt att dela med dig av din kunskap, på samma sätt som en journalist. Men hur gör du?

  1. Definiera din målgrupp; vem du vill nå, och våga välja. Du kan omöjligt prata med hela världen.

  2. Vilka behov och intressen har de? Lär känna din målgrupp och se till att dem du talar med har nytta av ditt erbjudande.

  3. Hitta rätt kanal och forum – och skapa lojalitet. Var finns din målgrupp i dag? Är de på LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat eller Youtube?  Går de hellre på föreläsningar, läser dagspress eller affärstidningar?

  4. Undvik långa nyheter och hitta rätt ton. Målgruppen är kräsen och kräver effektiva budskap. Information som känns relevant, vänder sig till dem och som kan ge precis de verktyg de behöver.

  Stärk ditt varumärke med tidningsartiklar
  Det är stor skillnad på att skriva om sig själv jämfört med när andra väljer att skriva om en. Att få vara med i en tidningsartikel, ett reportage eller i tv-soffan stärker förtroendet rejält. Arbeta därför gärna parallellt. Skicka pressmeddelanden till de nyhetskanaler som målgruppen läser, samtidigt som du uppdaterar dina egna mediakanaler.

  10 tips – Så skriver du pressmeddelanden

  1. Fundera på vad du vill berätta. Det ska ha ett nyhetsvärde och kännas aktuellt. Det kan vara nya siffror som presenteras eller något som händer nu; idag eller inom en snar framtid.

  2. Vem vill du ska läsa din nyhet? Definiera din målgrupp och se till att du skriver för dem.

  3. Fånga nyheten redan i rubriken. Skriv en tydlig rubrik, allra helst med en uppmaning att göra något. Med en vass rubrik kommer man långt.

  4. Ingressen är den inledande texten som ska fånga läsaren och få hen att vilja läsa mer. Sikta på en kort, kärnfull ingress med maximalt tre rader text.

  5. Skriv en brödtext som berättar om nyheten. Lägg in minst ett citat, gärna från någon inne i organisationen (men även utanför) som kanske är expert på området och ökar förtroendet. Målgruppen vill gärna veta vad andra säger och tycker.

  6. Försök att gå rakt på sak, var konkret och sväva inte ut. Den som läser pressmeddelanden har oftast ont om tid. Ge gärna pressmeddelandet karaktären av nyhetsrapportering.

  7. Försök begränsa innehållet och håll dig till den röda tråda. Ta inte upp flera nyheter i samma pressmeddelande, skriv hellre ett till om någon dag.

  8. Håll dig till sanningen och hitta inte på något.

  9. Glöm inte att skriva vem som är avsändare. Namn och kontaktuppgifter ska framgå tydligt.

  10. Se till att du är nåbar när du väl skickat ut pressmeddelandet.

  Vill du bygga varumärket och ditt eget Mediahus. Sätt då roten till ditt varumärke i Onlineutbildningen Bygg ditt varumärke själv.

  info
 • 2017-01-05 06:35 Varumärkesblogg

  Floskeltoppen ger begreppsförvirring

  Varumärkesplattform, gestaltning, koncept, löfte, PR, reklam, marknadsföring, försäljning, sökordsoptimering, adwords, facebookannonsering.

  Var ska du börja när du vill växla upp, få fler kunder och sälja mer.

  Känner du igen dig i begreppsförvirringen, var börjar man och vilket är nästa steg för att växla upp? Företaget Fashionized bildades 2006 och har sakta men säkert vuxit sig större. I höstas var det dags att ta nästa steg och växla upp.

  Lotta kontaktade reklambyråer, mediebyråer, PR byråer, internetbyråer och webbyråer. Till slut kände hon sig förvirrad. Var skulle hon börja?

  Lotta anmälde sig till Onlineutbildningen ”Bygg varumärket själv” och tillsammans med sin man Erik gjorde de workshopen och satte varumärkesplattformen, 5V. Idag har de en jättefin hisspitch, ett unikt säljande budskap som de ska använda i all sin marknadsföring oavsett mediekanal.

  Så här säger Lotta www.fashionized.se efter kursen:
  ”Vilken fantastisk kurs:) Jag saknar nästan ord. Inspirerande, pedagogisk och kreativ på en och samma gång. Det har verkligen varit utvecklande, både för Erik och mig, tankeväckande och roligt.”

  Halva priset under v 2
  Vill du också komma igång och en gång för alla sätta roten till ditt varumärke och mejsla fram ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag i alla mediekanaler och blir vald före alla andra?

  Under vecka 2 har du chansen att köpa On-lineutbildningen för halva priset. (Startar den 9 januari och slutar den 15 januari.) De fem först anmälda får dessutom något lite extra. Håll utkik efter rabattkoden i din mail! (Du får väl mina Nyhetsbrev? Om inte anmäl dig här på hemsidan.)

  Att jobba på reklambyrå
  Jag har jobbat med varumärken i 25 år, och drygt 10 år på reklambyrå. Varje gång vi fick en ny kund på reklambyrån, oavsett storlek på kund, behövde vi lära känna dem och deras målgrupp. När man som reklambyrå ska kommunicera istället för någon och gestalta ett företags löfte till marknaden, behöver man känna till företagets vision, affärsidé och värderingar.  Ofta kallas det för varumärkesplattform, ett strategiskt ramverk som består av Visionen, Vad du erbjuder, till Vem och Varför de ska välja just ditt företag samt Värderingarna. (5V)

  Av erfarenhet vet jag att startkostnaden, det vill säga att ta fram en varumärkesplattform är kostsamt för ett litet företag. För ett mindre företag kan den äta upp hela marknadsföringsbudgeten. Därför skapade jag Onlineutbildningen ”Bygg varumärket själv”. En workshop i kombination med föreläsningar där du steg för steg tar fram din strategiska varumärkesplattform 5V. Sedan kan du låta reklambyrån göra det jobb som de är absolut bäst på, att gestalta företagets unika säljande budskap i ton, bild, färg och form, i alla de marknadsföringskanaler som träffar dina kunder.


  info
 • 2016-12-02 12:21 Varumärkesblogg

  Bygg varumärket i en helt ny värld

  Här kommer del 10 i serien Bygg varumärket själv med 5Vtill5P. Jag och Mikael Blomkvist på Studiodare delar med oss av våra bästa tips.

  Tidigare har vi gått igenom företagets 5V (Vision, Vad, till Vem och Varför samt Värderingar) för att sätta roten till varumärket. I senaste numren pratade vi om platsens betydelse för varumärket och hur rekryteringen av nya personer kan stärka varumärket. Nu är det dags för Promotion (ditt löfte till marknaden). 5P står för Promotion, Plats, Produkt, Pris och Personer. Om du vill läsa tidigare artiklar hittar du dem här på min blogg.

  Vi lever mitt i ett paradigmskifte. Globalisering, klimatfrågor och digital revolution har på kort tid kastat om spelreglerna på marknaden. För de som vet vilka de nya spelreglerna är och vart vi är på väg finns det helt nya möjligheter att bygga varumärket.

  Tre utvecklingssteg i varumärkesstrategier
  Väldigt förenklat kan man dela upp varumärkesbyggande strategier i tre “utvecklingssteg”.

  Det första steget bygger på pris, erbjud helt enkelt din produkt eller tjänst billigare än konkurrenterna. Effektivt och lättförståeligt – tills någon erbjuder samma sak till ett ännu bättre pris. Det mest kända exemplet på det första steget är väl kanske Henry Fords berömda T-Ford – bilen som ”satte världen på hjul”. Den första bilen som byggdes vid löpande band vilket kraftigt drev ner kostnaderna.

  Andra steget handlar om att lägga till värden som din målgrupp känner igen sig i eller vill vara en del av. Ett sorts identitetsskapande varumärkesbygge där kvaliteten inte nödvändigtvis behöver vara bäst för att du ska kunna ta ut högsta pris. 1990-talet var storhetstiden för det andra steget och tydliga exempel är livsstilsvarumärken som Levis, Diesel, Nike och Coca Cola.

  Det tredje steget sker nu i vår tid av digitalisering och hållbarhetsiver och är för vissa företag en stor utmaning och för andra en helt självklart utveckling. Kunderna röstar med plånboken, fler och fler väljer att köpa från de företag som vill vara med och bidra till en bättre värld. Ge något mer, var långsiktig och gör gott. Stora ord, men om du gjort din läxa och vet varför du finns på marknaden så är det inte så konstigt som det först verkar. Det är en naturlig konsekvens av att industrialiseringen nått vägs ände med idén att kvalitet går att skapa billigt. Den digitala revolutionen ger alla möjligheten att syna företagens löften i sömmarna. Har du lägst pris för att du använder underleverantörer som utnyttjar anställda eller för att materialet i dina produkter tas fram med smutsiga metoder, kan du inte låtsas som att du bry dig om fair-trade eller miljön. Det räcker inte med att skänka en slant för att stoppa valjakten och kalla det för CSR. Det goda måste vara genuint och relevant för ditt företag. Hur kan man vara ansvarstagande i just din bransch? På vilket sätt kan ditt företag bidra till en bättre värld?

  Ett exempel är Rosendal Fastigheter i Uppsala. Ett relativt litet företag som utvecklar, bygger och säljer bostäder. De vill skapa platser där människor möts, och bidra till en mer levande stad. De bygger bostäder precis som sina konkurrenter – men när andra fastighetsbolag stannar vid att klämma in så många säljbara kvadratmeter som möjligt på den tilldelade ytan, tänker Rosendal Fastigheter “Vad behöver kvarteret?”, “Hur kan vi skapa en attraktiv stadsdel?”. Därför ritar de in mer än själva bostäderna i projekten – de ritar in bibliotek, idrottshallar, butiker, löpspår och cykelbanor. Genom att själva ta initiativ till projekt som många förväntar att kommunen ska driva, har det lilla bolaget på bara några år skapat sig ett namn som en innovativ kraft i byggandet av nya stadsdelar i en av landets mest expansiva regioner, Mälardalen. De har gjort det genom att veta sitt varför (varför de existerar på marknaden) och genom att vilja göra verklig skillnad för de som ska bo på platsen.

  Men hur berättar man om företagets goda gärningar på ett sätt som inte upplevs som skryt eller alltför präktigt. Hur använder man det goda i sin promotion och visar att det inte bara är ett utanpåverk?

  Så här gör du:
  1. Du behöver integrera det goda i hela företaget och det börjar i företagets vision, varför startade du och varför driver du företaget? Vad är det du vill uppnå? Vad drömmer du om? Om du hittar en vision där ditt företag bidrar till mer än den ekonomiska vinningen så blir resten mycket enklare.

  2. Det är inte vilka kunder som helst som kan ta dig till visionen. Beskriv kunden som tar dig till visionen, vem är beslutsfattaren och vilka är deras behov?

  3. Tänk på marknadsföring och försäljning som ditt löfte till marknaden. Ta med kunderna på en resa till din vision som svarar upp mot deras behov. Samla alla era goda berättelser på företaget och kommunicera dem på alla sätt du kan. Inte bara i reklam och sälj, utan även på platsen, i priset, på produkterna. Varför inte paketera tjänsterna genom berättelsen. Berättelsen om din vision och hur du lever den, berättelsen om hur du skapar produkterna och tjänsterna. Använd dem i dina personliga möten, på bloggen, i sociala media. Tänk sedan när kunderna sprider dina berättelser vidare, då vet du att du är på rätt spår.

  Några goda exempel är Filippa K:s Secondhand butik vars tygkasse många stolt bär på resten av shoppingrundan. Eller Pumas ”Clever little bag” skolådan som blir en smart skopåse att använda när du kommer hem. Ett tredje exempel är Starbucks muggar, en egen brandad mugg som ger dig billigare kaffe, med mindre miljöpåverkan.
  Artikel i tidningen

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-11-10 10:08 Pris, Varumärkesblogg

  Rekryteringen bygger varumärket

  Artikelserie i tidningen Starta & Driva Företag

  Här kommer del 9 i Pia Andersons serie Bygg varumärket själv med 5Vtill5P. Tidigare har vi gått igenom företagets 5V (vision, vad, till vem och varför samt värderingar) för att sätta roten till varumärket. I senaste numret pratade vi om platsens betydelse för varumärket och nu är det dags för Personerna. 5P står för Promotion, Plats, Produkt, Pris och Personer.

  Varje gång du rekryterar har du chansen att stärka varumärket, om du sköter rekryteringen på rätt sätt. Du får både chansen att marknadsföra ditt företag och visa att ni växer, samtidigt som du stärker varumärket då du anställer rätt person. Men hur navigerar du i rekryteringen? Tillsammans med Anna Gulliksen tar vi oss igenom 10 viktiga steg.

  10 steg till en lyckad rekrytering
  1. Har du en röd tråd från företagets vision, till affärsidé, värderingar, strategi till det du gör och säger varje dag? När du skall rekrytera är det viktigt att du följer den röda tråden. Vilken kompetens är det du behöver anställa och varför? Vilka arbetsuppgifter behöver du hjälp med?

  Gör en kravprofil på personen:
  • Utbildning – gymnasie- eller högskoleexamen mm
  • Kunskap –språk, it kunskaper, systemkrav mm
  • Erfarenhet – hur många års arbetslivserfarenhet, specifik erfarenhet t ex ekonomi, redovisning,    
          försäljning, service mm
  • Personlighet: förmåga att skapa relationer, inge förtroende. Kunna uttrycka sig så alla förstår både i        
          tal och skrift, kunna lyssna.  Kunna planera sitt eget arbete och slutföra det, organisera eget och       
          andras arbete.
  • Hantera stress och press – stresstålig, förmåga att prioritera, kunna slappna av.

  När du gör en kravprofil är det viktigt att du prioriterar vad som är avgörande för rollen och vad som är ”bra att ha”. Det är de avgörande kompetenserna du skall fokusera på. De avgörande kompetenserna kan inte heller vara för många eller direkt motsägelsefulla. Det är svårt att vara en kreativ visionär samtidigt som man är detaljorienterad och noggrann. Lägg tid på kravprofil använd mall – finns mallar att hämta på nätet gratis. Tänk på att inte göra kravprofilen för bred, prioritera det som är avgörande.

  2. Annonsera i rätt kanaler och på er egen hemsida, använd social medier. Sprid även budskapet till era kunder och potentiella kunder. Passa på att marknadsföra företaget samtidigt, använd 5V i marknadsföringen. Det är positivt att anställa, det betyder att det går bra för er.

  3. Se till att alltid bekräfta alla ansökningar – räcker med ett kort bekräftelsemail ”Tack för din ansökan, vi kommer att inom kort gå vidare med de kandidater vi bedömer som intressanta” (Har de inte hört något från er så förstår de att de inte gått vidare.)

  4.a Gör en intervjuguide – på så sätt funderar du igenom dina frågor – koppla till kravprofilen – ställ öppna frågor be om exempel ”berätta, vad tänker du, hur gör du, vad gjorde du, vad blev resultatet. Ställ uppföljningsfrågor. Genom att göra en intervjuguide och följa den säkerställer du också att du ställer samma frågor till alla kandidater- dvs det blir rättvist och lika för alla. Se till att du tar anteckningar under intervjun!

  4b. När du intervjuar är det viktigt att börja med att skapa en bra miljö. Sitt ostört i ett tyst rum, gärna i bekväma stolar med ett lågt bord eller inget bord emellan. Undvik konferensbord eller skrivbord – det skapar ingen bra kontakt emellan. Berätta hur du tänkt lägga upp intervjun och hur lång tid du räknar med att det tar. Minst en timme är att rekommendera.

  5. Förbered en presentation av företaget som inkluderar 5V: Er vision, vem ni vänder er till, vad ni erbjuder, varför kunderna ska välja just er och era värderingar. Lämpligt är om du gör den presentationen i slutet och är tydlig med det då det handlar om att marknadsföra din organisation. Intervjun handlar om att göra en bedömning av kandidaten, dvs två olika syften som båda är viktiga men inte skall blandas ihop.

  6. När det handlar om kompetenser så ställ frågor och be om exempel. Det räcker inte med att fråga; Är du en strukturerad person? Det kommer alla som söker jobbet att svara ja på oavsett. Be dem berätta om ett projekt som de planerat?” ”Hur organiserar du ditt arbete?” ”Vad var situationen” ”vad gjorde du?” ”vad blev resultatet”

  7. Utifrån intervjun – bedöm vilka/vilken kandidat som bäst uppfyller kravprofilen samt ställ dig frågan: - Stärker den här personen företagets varumärke, lever hen företagets värderingar?
  På det viset blir det tydligare på vilka grunder man fattat sitt beslut och varför någon inte fått tjänsten. Är det en transparant och objektiv rekryteringsprocess är det ofta lättare att förstå varför man inte fått en tjänst och det stärker företagets varumärke.

  8. När man har en eller flera slutkandidater är det dags att ta referenser, minst två stycken. Ställ frågor och lyssna på det som sägs (och inte sägs) ”Som man ropar får man svar”

  9. Förhandla om avtal, förmåner mm så sent som möjligt.

  10. När rekryteringen är klar gå ut med ett mail till alla som sökt och berätta att tjänsten är tillsatt. De som inte fått jobbet ska gilla företaget ändå. Den som får jobbet skall känna sig utvald.

  Vanliga fällor vid rekrytering:
  • Anställa kompisar utan att veta varför, man har inte funderat på vad man behöver rekrytera
  • Ostrukturerad intervju
  • Den sk Halo effekten eller ”djävulseffekten”. Gillar man en person tillskriver man den andra positiva     
          egenskaper och tvärtom, dvs gillar man inte en person kommer man tillskriva den flera negativa        
          egenskaper.
  • Likhetseffekten – ”jag gillar de som är som jag”
  • Oreflekterad magkänsla – går på en känsla utan att fundera på varför
  • Tendens att överskatta negativ information – vi människor tenderar att tillskriva negativ information   
          mycket större vikt än positiv sådan. Dvs har vi 10 positiva egenskaper och 1 negativ tillskriver vi             
          den negativa egenskapen större vikt än de positiva.
  Artikeln i tidningen digitalt

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-10-28 08:19 Varumärkesblogg

  Vem beskriver paradiset?

  Jag hörde Johan Rockström i Tv-soffan igår. Han pratade om att vi nått botten i vår miljöförstöring och att vi måste vända nu, annars är det för sent. Han berättade också att 2020 kommer vi ha 2/3 färre djur på jorden, om vi fortsätter i samma takt som nu.

  Jag var ute i stadsskogen och sprang, samtidigt funderade jag på varför vi människor inte verkar förstå allvaret (inkluderat mig själv). Och då slår det mig, vi människor förstår faktiskt inte att vi ska dö en dag. Har du tänkt på det, att du ska dö? Kan du förstå det på riktigt?

  Nej, vi gör inte det och jag tror det är problemet. Vi förstår helt enkelt inte att vi själva kommer att dö en dag och självklart förstår vi inte heller att jorden kan dö. Jag tror vi behöver en folkrörelse som ser framåt och som inte är hotiverade utan  motiverade. Någon behöver måla upp visionen om hur den hållbara planeten ser ut, hur lyckliga vi är då, hur bra vi mår, hur vackert det är. Skapa berättelser om hur vi har det då, i vårt framtida paradis. Vad tänker du? Vad tror du behöver till för att vi ska lyckas göra förändringen?

  Jag tror det är företagen som kommer att skapa fred på Jorden, inte politiker och inte heller religion. Företagen har redan börjat och i samma takt som vi kunder/konsumenter röstar med plånboken kommer vi alla tillsammans lyckas.

  Vill du veta vad några företag gör lyssna på Veckans Affärers Hållbarhetspodd

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-10-26 07:51 Varumärkesblogg

  Mattor fyllda med berättelser

  Jag har köpt mattor i två omgångar från Wahlqvist mattor i Uppsala.

  Första besöket, är berättelsen om hur majsplantan blir en mjuk, gosig och fläcktålig matta. Vi slog till direkt! En helt igenom vegetabilisk matta som går att måttbeställa.

  Andra besöket: – Vilken fin matta, säger jag, om en grå/blå matta i gåsögamönster. – Ja, svarar Roger, den är helt igenom gjord av returplastflaskor. Tänk vad är det som händer när han säger så? Mattan fick liv och en större betydelse än att bara vara en snygg matta.

  Roger berättar att de är 30 butiker som samarbetar för att hjälpa de familjer som producerar mattorna. De främjar nybyggnation av daghem, skolor och sjukhus i Indien och ställer krav på att människor behandlas med respekt. De stöder kampen mot barnarbete i Indien, Nepal och Pakistan.
  Vi köpte tre mattor fyllda med berättelser och är lite stoltare över att vara med och bidra till en bättre värld.

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-10-12 08:35 Varumärkesblogg

  Platsen bygger varumärket

  Artikelserie i tidningen Starta & Driva Företag

  I del sju av Pia Andersons artikelserie, där hon lär företagare hur man bygger sitt varumärke, tar hon hjälp av arkitekten Petra Pertoft för att visa hur du kan stärka varumärket med hjälp av platsen.

  Detta har hänt: I de tidigare artiklarna har du formulerat, 5V, roten till ditt varumärke. 5V är visionen, vem du vänder dig till, vad du erbjuder och varför de ska välja just ditt företag samt värderingarna.

  Med 5V i handen är det enkelt att bestämma vad 5P ska kännetecknas av. 5P: Promotion, Plats, Produkt/tjänst, Pris och Personer.

  Var möter du dina kunder? Är det på webben eller på ett kontor, i en butik, i telefon, knackar du dörr, eller är det via bil som Hemglass? Oavsett var du möter dina kunder gör platsen stor skillnad för ditt varumärke, inte bara interiört utan även det geografiska läget.

  Val av geografiskt område
  I en stads historiska kvarter präglade av traditioner, trygghet och klassiska ideal ser kunderna ditt företag som en stabil partner med kompetens baserat på gedigen kunskap.

  I stadens utvecklingsområde med ny bebyggelse, nya konceptbutiker och restauranger med fart och fläkt ser kunderna ditt företag som en spännande och snabbfotad partner med kompetens baserat på innovation och nytänkande.

  I stadens industriområde påvisar företaget en effektivitet och kostnadsmedvetenhet. Eller i en lantlig gårdsmiljö, något för företaget som vill bygga varumärket kring lugn och harmoni.

  Det medvetna valet av plats bygger varumärket.


  Val av sammanhang
  När du väl valt ditt område i staden behöver du ta nästa steg. Vilka vill du omge dig av? De andra företagen i trappuppgången eller butikerna intill påverkar hur ditt företag uppfattas av andra.

  Om du har företagskunder som målgrupp blir det obekvämt för din kund om de andra i trappuppgången har privata uppdragsgivare, eller en helt annan image och profil på sina företag.

  Att finnas på samma plats som andra företag i samma företagssegment är en fördel. Kunderna blir trygga av att veta att de befinner sig med likasinnade.

  Val av inredning
  Vilket intryck vill du att dina besökare ska få av ditt företag? Vilken känsla vill du att de ska ta med sig när de går? Inredningen förstärker upplevelsen av mötet och av varumärket.

  Butiken Hollister
  En fasad uppbyggd som en sydstatsveranda möter dig när du kliver in i Hollisters värld. En konceptbutik där ditt besök skickar dig till en amerikansk surfdröm där strand, hav och sol omger dig i form av projicerad film på väggarna. Dofter, musik och personalens klädsel förstärker drömmen, och du kan i det dämpade ljuset köpa kläder och accessoarer bland mörka klassiska möbler.

  Kontoret Concent
  En upplyst rund bardisk i varm koppar välkomnar ditt besök på sjunde våningen i Hötorgsskrapan. Du kan slå dig ned i de röda fåtöljerna, Åskbollarna, intill en grön växtvägg. Mjuka dämpande mattor på trägolvet förstärker känslan av elegans. Nutid möter 60-tal.

  Företagets värderingar är utmanande, nytänkande och effektiva, precis som 60-talets filmikoner James Bond med kollegorna Q och Moneypenny, som ständigt finner ny form i tidens anda.

  Förskolan Alma
  Direkt intill förskolan finns en liten kulle med stenar och träd, där barnen gärna leker. Det är lätt att se hur små troll och älvor också skulle kunna finnas där. Den nya förskolan utformas därför med julkalendern Trolltider som idé.

  Byggnaden blir den gråa stenen där trollen bor. Barnen hittar lätt sin avdelning, som har egna färger på dörr och inredning, tagna ur Trolltiders varma jordskala. Över entréerna löper ett grönt skuggande växttak, som påminner om mossa. Väl inne finns burspråk där barnen kan krypa upp i, precis som små kojor i skogen.

  Så här gör du för att skapa rätt plats. 5 tips!
  1. Sätt identiteten, dvs roten, till ditt varumärke med 5V. (se nedan)
  2. Om ditt företag vore en känd figur vem skulle det då vara?
  3. I vilket område skulle figuren finnas och vilka andra företag skulle figuren omge sig med?
  4. Finns det något i platsens historia som kan stärka företagets berättelser?
  5. Hur skulle den här figurens plats se ut? Vilka färger, möbler, mattor, gardiner, porslin. I vilken tidsålder finns figuren?

  Artikeln i tidningen Starta&Driva

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-10-07 09:01 Varumärkesblogg

  Det goda företaget - ett starkare varumärke

  Svensk Handels hållbarhetsundersökning visar att bland de handlare som arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor säger 7 av 10 att det ökar lönsamheten på kort sikt. Hela 8 av 10 anser att lönsamheten ökar på lång sikt.

  Konsumenter röstar med plånboken.
  Bland konsumenterna svarar 7 av 10 att det är mycket eller ganska viktigt att de företag som de handlar av arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor. Nästan varannan konsument säger sig ha avstått från ett köp det senaste året eftersom det köpet upplevdes skapa negativ påverkan på samhället.

  Allt du gör och säger varje dag året runt bygger varumärket
  Du kan inte säga en sak och göra något helt annat. Allt det du och dina medarbetare gör och säger varje dag bygger varumärket. I alla tider har ett företags kännedom, rykte och anseende varit existensberättigande. När du vill bygga ett starkt varumärke behöver du ha koll på precis allt det du och ditt företag gör och säger varje dag året runt, 24 h om dygnet. För det är alla vardagliga struntsaker och vanliga möten som bygger varumärket.

  För hundra år sedan räckte det med att du hade något att sälja. Konkurrensen var obefintlig och mediekanaler existerade inte i samma utsträckning som idag. Vi hade en dagstidning och vi kunde trycka budskap på papper. Idag har vi oerhörda möjligheter att nå ut till nya kunder genom sociala media, tv, radio, tidningar, utetavlor mm. Samtidigt blir det bara svårare och svårare att nå ut genom bruset.
  Vad har vi då gjort för att sticka ut ur bruset så här långt?
  Jo vi har tagit fram företagets unika, rationella styrkor som svarar mot kundens behov.  När det inte räckte för att sticka ut lyfte vi fram känslomässiga aspekter. Emotionella styrkor, som svarar mot kundens behov av gemenskap, kärlek, bekräftelse osv.

  Idag räcker det inte för att sticka ut och bli vald före alla andra. Idag behöver du som företagare engagera dig i hållbarhetsfrågor, för kunderna röstar med plånboken.  Kunderna tycker att det är viktigt att de produkter och tjänster de köper är med och bidrar till en bättre värld. Sedan några år tillbaks pratas det mycket om CSR och hållbarhet. Fler och fler företag engagerar sig på något sätt. Frågan är hur du väljer att engagera dig, integrerat eller i ett sidoprojekt.

  Framtiden kräver att företagen integrerar hållbarhet i hela affären, från vision till handlingsplan. Det räcker inte med att engagera sig med vänsterhanden för att se bra ut på ytan. Nu gäller det att engagera sig helhjärtat på riktigt.

  Vad betyder då hållbarhet och CSR? Jag fick den frågan för några år sedan av Mikael Åhlman på Klimatprotokollet och hans svar var fred på jorden. Hållbarhet och CSR skapar fred på jorden. Människan slåss mot naturen, djuren och andra människor, nu är det dags att skapa fred. Jag tror att det är företagen som slutligen kommer vara de som skapar fred på jorden. Det är företagen som har makten i världen, större makt än religion och politik. När vi dessutom definierar hållbarhet som ekologisk-, social- och ekonomisk utveckling då börjar det hända saker. När företag ser att de kan öka sin lönsamhet tack vare ett integrerat hållbarhetsarbete känns drömmen om fred på jorden mindre orealistisk.

  Hur gör man?
  Om du och ditt företag vill vara det Goda företaget räcker det inte att göra en green wash, det vill säga snygga upp det yttre och engagera sig ytligt. Kunderna ser rakt igenom det och arbetet får helt motsatt effekt. Du behöver integrera alla delar från produktion och personal till plats, pris och promotion. Vi behöver visa vår vilja att bidra till en bättre värld redan i företagets vision. Visionen, företagsdrömmen, är det första steget till en integrerad hållbarhet. De resterande stegen, att sätta vem vi vänder oss till, vad vi erbjuder och varför de ska välja oss samt våra värderingar blir en enklare match med en kristallklar vision. Kotlers 5P gäller fortfarande i hur du konkurrerar på marknaden, du måste visa hur du integrerar företagets hållbarhetstänk i varje P, produk/tjänst, plats, pris, personal och promotion. För det är i varje P som du möter kunden och kan berätta om varför de ska välja just ditt företag.

  Tänk på att det är precis allt det du gör och säger varje dag, året runt, som bygger varumärket.

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-10-07 08:00 Varumärkesblogg

  Bygg ditt varumärke inifrån. De så viktiga värderingarna

  Artikelserie i tidningen Starta & Driva Företag

  I del sex av Pia Andersons artikelserie där hon hjälper företagare att bygga sitt varumärke berkriver hon hur viktiga företagets värderingar är. De är ytterligare en anledning till varför ditt företag blir valt.
  Text Pia Anderson

  Det är företagsledaren som, omedvetet eller medvetet, sätter en företagskultur som medarbetare, partners och leverantörer behöver förhålla sig till. Denna kultur förs sedan via medarbetarna till kunderna. När företagskulturen når kunderna är det skarpt läge, då är det kunden som väljer. Och som vi tagit upp i tidigare artiklar så görs de flesta val känslomässigt. Därför är det viktigt att medvetet välja företagskultur och att medvetet arbeta med den.

  Positiva egenskaper blir värderingar
  En bra utgångspunkt för att medvetandegöra en företagskultur är att tydliggöra företagets värderingar. När du ska ta fram värderingar är det viktigt att de är sanna och tydliga. Ett företags värderingar ska inte vara fina ord, utan personliga egenskaper så som till exempel generös, enkel, tillitsfull, analytisk, positiv, hjälpsam och omtänksam.
  Börja med att skriva ner alla positiva egenskaper du och dina medarbetare har som kan hjälpa er att nå företagets vision. Välj sedan de tre egenskaper som kan göra skillnad för kunden. Tre egenskaper som är sanna i företaget, som existerar på riktigt. Dessa egenskaper blir sedan företagets värderingar och är ytterligare en anledning till varför kunderna kommer att välja ditt företag.

  Din kreativa värderingsövning
  Ta fram drömkollaget och dina visionstankar se tidigare artiklar i serien på www.piaanderson.se/varumarkesblogg. Titta på ditt drömläge och på dina tankar kring en vision. Vilka positiva egenskaper är det du och dina medarbetare har som kan hjälpa er att nå visionen och drömläget?

  Du har en hel lista med positiva egenskaper och nu är det dags att få lyfta fram dem i ljuset. Var inte blyg! Om du har svårt att komma igång med den här uppgiften kan det hjälpa dig att fråga en vän som känner dig och dina positiva egenskaper väl. Detta är en skrytövning och en brainstorming.

  Dina positiva egenskaper:
  1.
  2
  3.
  4.
  5.
  6.

  Värderingarna utgör många gånger en skillnad till varför kunderna väljer en leverantör före en annan. Och då menar jag inte fina ord som står på företagets hemsida utan de levande värderingarna som genomsyrar människornas agerande i företaget, företagets kultur.

  Värderingarna är tonen i all kommunikation
  Utifrån den lista du har med alla dina förträffliga egenskaper ska du nu sätta på dig kundhatten igen och tänka dig in i kundens situation i mötet med ditt företag. Vilka egenskaper är det som gör störst skillnad för dig som kund i valet av leverantör? Titta på listan över förträffliga egenskaper och välj de tre som är viktigast för dig som kund. Dessa tre egenskaper utgör nu ditt företags värderingar. Kom ihåg att värderingarna inte är bara är till för finrummet. Värderingarna ska styra allt beteende på företaget. De är ledstången du har att hålla dig i. Du använder värderingarna i rekryterings-, marknadsförings- och säljsammanhang, som ytterligare en anledning till varför kunder och medarbetare ska välja ditt företag.

  Välj en känd person som metafor
  Ett trick som gör värderingarna mer levande och lättare att komma ihåg är att förkroppsliga egenskaperna. Om ditt företag vore en känd person eller figur, vem skulle det vara då? Det kan vara en person inom musik, konst, teater, film, politik, religion eller en fiktiv person som Tarzan eller Pippi. Det kan vara en författare eller en guru, enbart fantasin sätter gränser. Välj en person som förkroppsligar företagets värderingar. Värderingarna blir då mer levande,  lättare att ta till sig och att komma ihåg. Det är inget du använder i din externa kommunikation! Bara internt för att lättare hålla fast vid värderingarna.

  Summering
  • Företagets värderingar bottnar i dina positiva personliga egenskaper.
  • Värderingarna är ytterligare en anledning till varför kunden ska välja just ditt företag.
  • Låna gärna en känd person eller figur som metafor för att lättare komma ihåg företagets värderingar.

  Genom dessa sex artiklar har du konmmit en bra bit på väg i byggandet av företagets varumärke. Du har fått jobba med dina 5V: Visionen, Vad erbjuder företaget, Vem vänder ni er till, Varför ska kunderna välja er och Värderingar. Under våren ska vi jobba vidare med 5V och hjälpa dig att formulera din hisspitch, mer om det kommer i nästa nummer.

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-01-20 09:21 Varumärkesblogg

  Bli fri med ett nytt koncept

  Artikelserie i tidningen Starta & Driva Företag

  I del fem av Pia Andersons artikelserie där hon lär företagare hur man bygger sitt varumärke beskriver hon hur du sätter rubriken för ditt unika säljande budskap, och därmed befäster din position på markanden.
  Vad har hänt: I de tidigare artiklarna har du formulerat visionen, vem du vänder dig till och du har lärt känna kundernas behov, både praktiska och känslomässiga samt hittat dina tre unika styrkor som är anledningen till varför kundenra ska välja just ditt företag.

  Hur tycker du det är att presentera ditt företag för vänner och kunder? Det är oftast enklast att berätta vad företaget heter, vad du själv gör och vilken titel du har. Somliga berättar vad de gör, andra berättar hur företaget är organiserat och vissa slutar aldrig att berätta för de vill ha
  med alla detaljer. Syftet med presentationen av ditt företag är att marknadsföra och
  stärka varumärket. Jag tycker det underlättar om du kort och koncisti rubrikform kan sammanfatta vad företaget erbjuder. Rubriken är svaret på vad kunderna kan köpa av ditt företag. Kan du dessutom säga det på ett intressant sätt, så börjar vi närma oss en hisspitch.
  En hisspitch är en kort, slagkraftig presentation på ca 10-20 sek (tiden i en hiss mellan ett par, tre våningsplan) som skapar nyfikenhet hos mottagaren. En nyfikenhet som gör att mottagaren frågar om du vill följa med in på en kopp kaffe för att berätta mer.

  Utmaningen för dig är att hitta en övergripande rubrik som skapar nyfikenhet. En rubrik som berättar vad kunderna kan köpa av dig som löser deras problem, intressen och behov.

  Det finns tre olika vägar till svaret på vad ditt företag erbjuder.
  1. En sammanfattande rubrik
  Den enklaste varianten är att hitta en sammanfattande rubrik för företagets produkter och tjänster som möter kundens behov. Byggbranschen är ett bra exempel på hur man kan sätta en huvudrubrik över alla de produkter och tjänster som krävs för att bygga ett hus. Hus är en rubriknivå som ligger över rörmokeri, el, måleri, snickeri med mera. Istället för att rada upp alla tjänster och produkter som ingår i att bygga ett hus erbjuder man det kunden har behov av, nämligen ett hus.

  2. En rubriknivå högre än konkurrenterna
  Ett annat tillvägagångssätt är att hitta en rubrik som gör en skillnad i konkurrensen. En rubrik som ligger en nivå högre (eller varför inte lägre) än andra leverantörer. På sista tiden har de stora byggföretagen lagt sig på en högre rubriknivå, de bygger samhällen eller utvecklar samhällen. De vänder sig då till en målgrupp som har behov av en leverantör som kan sehelheten och inte bara ett husbygge, en bro eller en väg. Tänk dig alla produkter och tjänster de erbjuder för att kunna bygga ett samhälle. Inom IT-branschen sätter man gärna rubriken “affärsutveckling” över de produkter och tjänster man erbjuder. Att utrycka företagets erbjudande på en hög rubriknivå kan vara effektivt om det svarar mot kundens behov. Då hamnar konkurrenterna på en underleverantörsnivå. Men det finns en risk att man blir för övergripande och därmed otydlig med sitt erbjudande.

  3. Ett nytt koncept
  Den tredje varianten är att skapa ett helt nytt sammanhang, en unik position som möter kundens verkliga behov. Ett nytt, mer intressant erbjudande som gör det enklare för kunden att förstå vad det är företaget erbjuder.

  Ett exempel är IKEA. För decennier sedan fanns det tre sätt att skaffa möbler till hemmet: köpa nytt, köpa begagnat eller låta tillverka möblerna. Detta kan beskrivas som tre olika möjligheter inom möbelbranschen; möbelbutiker, begagnade möbler och möbeltillverkare. Kundens behov är att få ha det fint hemma till ett lågt pris. Då är det så klart genialiskt att sälja möblerna som byggsatser.

  Cirque du Soleil grundades 1984 av två gatuartister som ville skapa en riktig cirkus. Men cirkusbranschen var i kris, barn var inte så intresserade av att gå på cirkus längre. Cirque du Soleil ändrade då sin målgrupp från barnfamiljer till vuxna och företagskunder som kunde betala mer för en biljett, de såg kundernas behov av underhållning och flyttade sitt koncept in i teaterns lokaler. De sammanfogade gatuartisteri, cirkus och teater till ett helt nytt koncept “Nycirkus” – Cirque du Soleil. Idag är de 3.500 anställda från över 40 olika länder och omsätter cirka 600 miljoner US dollar per år.

  Musikbranschen har förändrats radikalt de senaste åren tack vare internet och den digitala tekniken. Är Spotify i musik- eller IT-branschen?

  Blåkläder. Det finns snygga arbetskläder, men de är ofta satta i ett otrendigt sammanhang. Helt utanför modebranschen. Kommer du ihåg att det var modernt med arbetskläder ett tag just för att de inte var i modebranschen? En grupp ungdomar ville visa sin grupptillhörighet genom attbära dessa kläder. Det som sedan hände var att till exempel Blåkläder valde att marknadsföra sig som ett modeföretag. I samband med det slutade ungdomarna köpa kläderna.

  Ett annat fenomen är Parkour, det är avancerad och akrobatisk gymnastik i stadsmiljö. De gör volter mot husväggar, hoppar och klättrar, en fortsättning på skateboardkulturen, fast utan skateboard. Parkour är ett exempel på gymnastik satt i ett helt nytt sammanhang. Och rätt som det är blir gymnastik trendigt!

  Din rubrik gör skillnad
  Det är intressant att rubriker kan skapa helt nya förutsättningar. Den rubrik du sätter över dina tjänster och produkter kommer att göra stor skillnad. Du kan utnyttja den vetskapen för att positionera ditt företags erbjudande och därmed skapa ett nytt och större intresse fördina produkter och tjänster.

  Lyft blicken och se dig omkring
  Här kommer två tips som kan hjälpa dig att hitta svaret på Vad kunderna kan köpa av dig.
  1. Lista alla produkter och tjänster som kunderna kan köpa av ditt företag. Titta på listan, sätt på dig kundhatten och kundens problem och behov, sätt rubriken över listan med fokus på de behoven.
  2. I vilka branscher söker kunderna när de letar efter ditt företags produkter och tjänster? Vilka branschmässor skulle kunderna besöka för att hitta ditt företags produkter och tjänster? Kan du slå ihop två-tre olika sammanhang till ett eget koncept som löser kundernas problem?

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-01-20 09:14 Varumärkesblogg

  Kan du svara på frågan varför kunderna ska välja ditt företag?

  Artikelserie i tidningen Starta & Driva Företag

  I del fyra av Pia Andersons artikelserie där hon lär företagare hur man bygger sitt varumärke beskriver hon hur du hittar första delen av ditt unika säljande budskap; varför kunden ska välja ditt företag före alla andra. Utgångspunkten är kundens behov och dina styrkor.

  Vad har hänt: I tidigare nummer har vi gått igenom hur viktig visionen är för företagets utveckling och varumärke. Vi har också pratat om att det bara finns ett sätt att ta sig till visionen på och det är tillsammans med kunderna. I de tidigare artiklarna har du formulerat företagets vision och drömkund och nu är nästa steg att lära känna kundernas behov, både praktiska och känslomässiga.  När du känner till dina drömkunders behov är det lättare att formulera budskapet varför kunderna ska välja just ditt företag före alla andra. Du blir en bättre säljare och marknadsförare och tänk när dina drömkunder är så pass nöjda att de har blivit dina bästa säljare, då är ditt företag en framgångssaga.

  Varför ska vi välja ditt företag?
  Att själv ställa sig i kundens skor och sätta på sig kundhatten är grunden till all affärsutveckling. För om det är någon som skulle kunna vara en besvärlig, krävande kund till ditt företag så är det du. Att ta fram tre anledningar till varför kunderna ska välja ditt erbjudande kan gå till på olika sätt. Det finns inget som är generellt rätt eller fel förutom att det ska utgå från kundens behov.  Du har förmodligen redan en hel del kunskap om dina kunders behov. Vi utgår nu från det du redan vet och visar det sig sedan att du har för dålig information och kunskap tar du helt enkelt reda på svaren senare, kanske genom en marknadsundersökning.

  Kundens problem och behov
  Lösningen på kundens problem, deras funktionella behov, är produktens och tjänstens existensberättigande på marknaden, alltså anledningar till varför kunderna överhuvudtaget tänker tanken om ett eventuellt köp. Kundens funktionsbehov är ofta konkreta och mer praktiska till sin natur, och handlar oftast inte om att överleva. I vår värld finns behov av nya möbler innan de har slitits ut. Vi köper mer mat än vi behöver. Vi “behöver” underhållning. Vi “behöver” värme och sol. Vi “behöver” massor av saker varje dag. För att inte prata om alla teknikska prylar vi helt plötsligt “behöver”. Konkurrensen på marknaden är stenhård och som kund har du många olika leverantörer att välja mellan. Alla levererar mer eller mindre samma funktion och kvalitet. Därför är köpbesluten oftast känslomässiga, det finns helt enkelt för många leverantörer som uppfyller de basala funktionsbehoven. Vi får dock inte tro att funktionsbehoven är oviktiga. De är själva grunden till köpet. Att uppfylla funktionsbehoven kallas ibland sanitetsnivå. Sanitetsnivån är den förväntan som kunden har på funktionen och som måste infrias om man som företagare ska ha något existensberättigande på marknaden. Ett städföretag som inte städar rent, byggföretag som fuskar, produkter som får lämnas in på reparation första veckan har alla en hel del funktioner att åtgärda.

  Känslomässiga behov
  Känslomässiga behov som kunden har handlar dels om hur de vill bli behandlade i relationen med företaget. Och hur de vill att andra människor ska uppleva dem. Det kan till exempel vara behov av bekräftelse, visa grupptillhörighet eller makt. Det är svårt att få veta något om dessa hemliga behov i en marknadsundersökning. Många vill inte berätta att de köper vissa produkter för att visa grupptillhörighet. Till exempel val av bil, kläder med mera.

  USP och ESP.
  Du har kanske hört talas om Unique selling point, USP och Emotional selling point, ESP. Man kan översätta USP som “unik funktionell fördel” och ESP som “unik känslomässig fördel”. Eftersom marknaden ser ut som den gör idag så är det få företag som har en USP, nu ärdet ESP som ska göra den stora skillnaden mellan olika företags erbjudanden.

  På med kundhatten
  Du ska nu få spela ett rollspel där du ska vara din egen kund. Ta gärna fram en verklig kundhatt som en påminnelse till ditt rollspel. Plocka fram din drömkund (från förra artikeln nr 3) som är lönsam (en kund som ger dig många affärer, stora affärer, ofta och över lång tid), med en beslutsfattare vars egenskaper gör att ni får roligt ihop. Kan du tänka dig att vara kunden ett tag? Sätt på dig kundhatten och ställ dig i kundens skor. Det är inte omöjligt att du redan har erfarenhet från kundsidan eller att du haft ett intresse åt det hållet. En sak är helt säker och det är att du förmodligen skulle vara en ganska krävande kund. Du har ju stor kunskap om det som ska levereras.

  Du är nu Drömkunden! Välkommen till marknadsundersökningen
  Du har blivit kontaktad av företaget X (du vet vilket) och du vill gärna köpa deras produkter och tjänster. Men så funderar du över vilka behov du egentligen har inför köpet. Varför ska du köpa deras produkter och tjänster? Vilka funktionella behov har du? Vilka problem har du som gör att du letar efter den här typen av produkter eller tjänster?  Brainstorma fram så många behov och problem du kan.

  Vilka känslomässiga behov har du?
  I nästa steg rannsakar du dig själv för att inte blir lurad av dina känslor. Finns det något mer utöver funktion och praktisk duglighet hos produkterna och tjänsterna som du vill åt? Finns det något känslomässigt som är viktigt för dig i ditt köpbeslut? Skulle köpet ge dig trygghet, grupptillhörighet, kärlek, gemenskap, vänskap, förståelse, acceptans, bekräftelse, uppmärksamhet, erkännande, frihet, självutveckling...  Gräv i ditt undermedvetna och undersök vilka känslomässiga behov som ligger och lurar. Många gånger är man inte medveten om dessa behov, ha tålamod och undersök ärligt. Brainstorma fram massor av känslomässiga behov.

  Kundens viktigaste behov
  Nu har du kartlagt allt det du behöver tänka på inför valet av leverantör.
  För att göra valet av leverantör lite enklare går du igenom dina behov en gång till. Välj nu dina 6 viktigaste behov. Gärna 3 känslomässiga, och 3 funktionella behov.
  Nu har du kartlagt dina behov kring köpet, gör en lista över kundens behov.
  1
  2
  3
  4
  5
  6

  Vill du veta mer om kundernas behov
  En enkel, mycket bra och mindre kostsam marknadsundersökning är att du ringer till dina drömkunder och ställer frågor. Eller varför inte boka ett möte? Dessutom är dessa möten riktigt bra “säljmöten” där du även etablerar en bra relation med kunden för framtida affärer. Presentera vad det är du erbjuder och prata sedan fritt kring vilka behov de har då de köper din typ av produkter och tjänster. Passa även på att fråga vilka andra aktörer de känner till, för att fånga upp dina konkurrenter.

  Särskiljande unika styrkor – därför väljer kunderna ditt företag
  Jag definierar konkurrenter som de företag kunden skulle kunna välja istället för att välja ditt företag. Ett enkelt sätt att ta reda på mer om hur kunderna tänker då de väljer leverantör är att återigen låtsas att du är drömkunden. Vilka andra leverantörer kan du välja mellan?
  Skriv ner de mest intressanta leverantörerna här:
  1.
  2.
  3.

  Din kreativa Styrkeövning
  Fortfarande iklädd rollen som kund, med dina viktigaste behov i handen, jämför du hur väl de olika företagen möter just dina behov. Du är en mycket krävande kund som ställer höga krav eftersom du kan en hel del om de tjänster och produkter du nu ska köpa. Om du sätter de viktigaste behoven i en tabell, se nedan, och mäter på en skala 1-5 hur väl de olika företagen möter dina behov, så kommer du snart att hitta det företag du vill göra affärer med.

  Konkurrentanalys – USP och ESP
  1. Börja med att fylla i dina 6 viktigaste behov som kund. Det viktigaste behovet överst och sedan i fallande ordning.

  2. Gör nu en uppskattning av hur väl dessa fyra företag (ditt företag och 3 konkurrenter) möter dina behov som kund på en skala 1-5. Där 1 är uselt, 3 okej och 5 mycket bra. Fyll
  i alla rutorna med poäng från 1-5. I den här övningen då du jämför ditt företag med andra företag kan det hända att du rätt som det är tappar självförtroendet. Tänker du att alla andra är bättre? Det händer många när de gör den här övningen. Det gör inget, det är helt okej att du tänker så, men det du tänker behöver inte ha något med verkligheten att göra. Kom ihåg det!

  Lyssna på kunderna, men vänd inte kappan efter vinden.
  Ska du bygga varumärket medvetet i allt du gör och säger varje dag året runt behöver du göra det på enklast tänkbara sätt. Du behöver bygga varumärket inifrån dina drömmar och dina styrkor och utifrån det som är köpbart på marknaden. Då kommer du hitta ditt unika säljande budskap som gör att du står stadigt i presentationen av dig själv och blir vald före alla andra.
  När du nu tittar på konkurrentanalysen du gjorde kan du dra slutsatsen om vilka tre behov du ska välja att lyfta fram som tre goda anledningar till varför kunden ska välja ditt företag. Du kan göra analysen på tre olika sätt:
  1. Lyfter du fram ditt företags styrkor oberoende av konkurrenterna?
  2. Lyfter du fram ditt företags särskiljande styrkor i jämförelse med konkurrenterna?
  3. Eller väljer du helt enkelt att satsa på de tre viktigaste kundbehoven som du tycker det är roligt att fortsätta att utveckla för att du ska nå din vision och dröm med företaget?

  Det är viktigt att lyssna på kunden utan att vända kappan efter vinden. Du behöver stå stadigt i dina styrkor samtidigt som du lyssnar på vad som är köpbart.

  Skriv ned tre anledningar till varför kunderna ska välja ditt företag:
  1
  2
  3

  Kom ihåg att använda dessa tre anledningar till varför kunderna ska välja ditt företag. Använd dem offensivt innan kunden frågar! Säg så här; ”det här är anledningen till varför du ska välja mitt företag” och så presenterar du de tre anledningarna.

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-01-20 09:10 Varumärkesblogg

  Välj dina kunder och kunderna känner sig utvalda

  Artikelserie i tidningen Starta & Driva Eget

  I del tre av Pia Andersons artikelserie där hon lär företagare hur man bygger sitt varumärke beskriver hon hur man når sin vision. Det bara ett sätt att nå den – tillsammans med kunderna.

  I förra numret gick vi igenom hur viktig visionen är för företagets utveckling och varumärke. När du nu formulerat företagets vision är nästa viktiga steg att välja rätt målgrupp. För det är bara kunderna som kan ta dig till visionen, det finns inget annat sätt. Därför är det oerhört viktigt att välja rätt kunder. Kunder som inte bara är lönsamma, utan som även utvecklar ditt företag i rätt riktning och som det är kul att jobba ihop med. Tänk när dina drömkunder dessutom har blivit dina bästa säljare, då är ditt företag en framgångssaga.

  Välj dina kunder och kunderna känner sig utvalda
  Du har säkert upplevt att en del kunder är svårare att tillfredsställa än andra och att en del aldrig blir nöjda, hur mycket du än anstränger dig? De kunderna kommer aldrig att bli lönsamma och inte heller dina bästa säljare. Därför är det viktigt att tänka efter vem du vänder dig till redan från början.

  Se till att du definierar din målgrupp, vässa sedan ditt sikte ytterligare och sikta på dina drömkunder. Drömkunder är kunder som ger dig lönsamhet, gör dig glad och utvecklar ditt företag i rätt riktning. Det ska vara kul att jobba tillsammans med dem. Om du undersöker hur lönsamma olika kunder är i förhållande till hur mycket tid du får lägga på dem så brukar drömkunder vara mer lönsamma än de kunder som aldrig blir nöjda. Intressant, eller hur!

  Att välja är inte samma sak som att välja bort
  Du kanske tänker “nej, men det går ju inte. Jag har inte råd att tacka nej till kunder.”
  Det behöver du inte om du inte vill. Men när du ändå investerar tid och pengar i marknadsföring och försäljning är det viktigt att du redan från början ger dig själv möjligheten att få rätt typ av kunder. Att du inte sprider marknadsförings- och försäljningsresurser med vinden utan något sikte. När du utövar prickskytte på det här viset och siktar på en tydlig målgrupp, hör och ser även andra potentiella kunder budskapet och blir intresserade. Då är det bara att tacka och ta emot. Det gäller att sikta rätt, då kommer kunderna till dig av rätt anledning. Du utnyttjar din egen tid och dina marknadsföringspengar bättre.

  L för Lönsamhet
  Det första du behöver göra i din målgruppsbeskrivning är att definiera en lönsam kund. Det är inte speciellt lönsamt att bara ha roligt och utvecklas, du behöver även tjäna pengar. Det låter så självklart, men det finns många som lurar sig själva i onödan genom att inte tänka efter vilken typ av kunder det är lönsamt att jobba med. Att sikta rätt handlar om att med en så liten marknadsförings- och försäljningsinsats som möjligt få ut största möjliga långsiktiga affärsrelation.

  Oavsett om du säljer till företag eller till privatpersoner, titta på båda frågetällningarna nedan.

  Hitta lönsamma B2B-kunder
  • Hur många anställda behöver kunden ha för att ge dig en lönsam affär?

  • Vilken omsättning behöver kunden ha?

  • Vilka intressen har beslutsfattaren som är kopplade till dina produkter och tjänster?

  • Har kunderna behov och intresse av att köpa ofta och mycket?

  • När du hittat rätt företag är nästa fråga. Vem är den person på företaget som fattar de slutgiltiga   beslutet om ett köp och vilken yrkesroll har hen?


  Hitta lönsamma privatkunder
  • Vem är den verkliga beslutsfattaren? I familjen, i parrelationen, i kompisgruppen.

  • Vad är beslutsfattarens livsstil, ålder, kön, civilstånd, yrke och inkomst?

  • Vilka intressen har beslutsfattaren som är relevanta för dina produkter och tjänster?

  • Har kunden behov och intresse av att köpa ofta och mycket?

  K för Kul
  Det är inte bara roligare, utan även mer lönsamt att göra affärer med dem man gillar. Det är inte ovanligt att trassliga kunder tar 80 procent av din arbetstid. Det är alltså inte bara trevligare att unna sig roliga kunder utan även mer lönsamt. För att kunna sikta på dina drömkunder gäller det att även ringa in de personliga egenskaper beslutsfattaren behöver ha för att det ska vara roligt att göra affärer med dem och därmed skapa större lönsamhet i ditt företag. Inom ramen för den lönsamma målgrupp du redan ringat in, finns det beslutsfattare som har rätt egenskaper för att ni ska ha roligt ihop? De
  finns där, du behöver bara ta reda på vilka egenskaper du vill att den här personen ska ha. Sedan är det enklare att hitta dem.

  Din kreativa K-övning
  Du har ringat in lönsamhetsperspektivet hos din kund och vet även vem beslutsfattaren är. Önska dig nu de egenskaper personen behöver ha för att ni ska trivas ihop och ha riktigt roligt tillsammans. Tveka inte på den här punkten. Var bestämd och uttala de positiva egenskaper du verkligen vill att kunden ska ha.

  Drömkundens egenskaper
  Lista drömkundens positiva egenskaper och välj sedan de tre viktigaste.
  1
  -------------------------------------------------------------------------------------------------
  2
  -------------------------------------------------------------------------------------------------
  3
  -------------------------------------------------------------------------------------------------
  Nu har du ramat in din drömkund, företag eller konsument, ur ett lönsamhetsperspektiv och gett beslutsfattaren tre egenskaper. Med detta i handen kan du säkert se att det finns tvillingar till drömkunden överallt.

  Nu blir det mycket lättare för dig att hitta rätt kunder i vimlet. Och enklare att veta i vilka kanaler du ska annonsera, i vilka nätverk och social media som du ska finnas i för att träffa rätt kunder. Vilka mässor du ska ställa ut på och så vidare.

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-01-20 09:01 Varumärkesblogg

  Din bästa varumärkesfemma 5P

  Artikelserie i tidningen Starta & Driva Företag

  Vad tänker du när du hör ordet varumärke? Tänker du på stora kända företag, så som Coca Cola, IKEA, Volvo med flera? Eller tänker du på reklam? Eller kanske på olika logotyper? Jag tänker på företag vars kunder har blivit deras bästa säljare. När du som företagare lyckats med det, då har du ett starkt varumärke.

  Om modellen 5Vtill5P
  Den stora utmaningen ligger i att göra kunderna till de bästa säljarna, men då räcker det inte att göra kunden nöjd. Nej, kunden behöver bli överraskat nöjd, och det betyder att du behöver överträffa deras förväntningar. För att göra det behöver du lova rätt saker i din marknadsföring och försäljning och sedan leverera det där lilla extra som gör skillnaden. Men du ska inte tro att du kan hålla igen på löftet för att dra ned förväntningarna, konkurrensen är för stor för det, nej du behöver finslipa ditt unika säljande budskap så du står stadigt i presentationen av ditt företag. Då blir du vald före alla andra.

  Din bästa varumärkesfemma 5P
  Verktygslådan 5P: Promotion, Plats, Produkt/tjänst, Pris och Person. Dessa 5P behöver samspela i mötet med kund för att göra dem överraskat nöjda. För att du ska hitta den röda tråden för 5P behöver du sätta roten till varumärket, 5V. 5V står för: Visionen, Vad företaget erbjuder, till Vem, Varför de ska välja just ditt företag och Värderingarna. Dessa 5V styr dina 5P-strategier.

  Steg 2: Visionen
  Varför är det viktigt med en vision?
  Låt mig berätta en historia: ”En vandrare kom på vägen och passerade ett stenhuggeri. Han såg tre stenhuggare arbeta med att hugga ut fyrkantiga stenar ur större stenblock. Vandraren gick fram till den förste och frågade vad han gjorde. “Jag hugger sten ser du väl!” fräste mannen, “Jag har hållit på med det här i 5 år och hur kul tror du att det är? ”Vandraren gick vidare till nästa stenhuggare och ställde samma fråga. Svaret kom snabbt: “Jag hugger stenar riktigt fyrkantiga så de ska passa in i muren därborta.” Han pekade mot en hög stenmur som löpte utmed kanten av stenhuggeriet. Vandraren gick återigen vidare och kom till den tredje stenhuggaren och frågade samma sak. Stenhuggaren log från öra till öra och sa: “Jag bygger en katedral – den kommer att bli helt fantastisk när den blir klar. Muren du ser därborta är en del av ena långsidan. Min uppgift är att hugga de här stenarna så att de passar perfekt in i murarna som kommer att utgöra väggarna i katedralen. Det blir något att visa mina barnbarn!”

  Med en stark vision attraherar du inte bara dig själv, du attraherar dessutom kunder, medarbetare och omvärld på ett sätt du aldrig gjort förut. Med en tydlig vision är det enkelt att välja rätt väg och blir det enklare att sätta lång- och kortsiktiga mål, som inte bara är av ekonomisk karaktär. Och du får faktiskt färre tankar i huvudet och mer gjort.

  Visionen – en oöppnad present
  En vision kan inrymma allt möjligt som beskriver din företagssituation
  minst tio år framåt i tiden. Det är bara fantasin som sätter gränser.
  En vision är ett utopiskt, framtida läge som kittlar dina sinnen och kan
  kännas helt orimlig att uppnå och fantastiskt underbart härligt när det
  blir verklighet. Den mest fantastiska present du någonsin skulle kunna
  ge dig själv som företagare.

  En Vision som lockar
  Att ha en stark vision som verkligen betyder något, inte bara för ägarna,
  utan även för medarbetarna, kunderna och samhället, ökar företagets
  attraktionsförmåga på alla plan. Det blir mycket enklare att locka
  kunder, medarbetare och samarbetspartners till ditt företag med en
  tydlig och kittlande vision.

  Ingen dröm är för stor och ingen drömmare för liten
  En vision är en dröm. En vision är utopisk, vilket betyder att
  den inte ens behöver vara möjlig att uppnå. När du nu ska jobba kreativt
  med din vision, kom då ihåg att släppa alla spärrar och unna dig att
  drömma helt fritt. Begränsa inte dig själv med vad som skulle vara möjligt,
  just nu är allt möjligt. Min intention med de olika frågorna är att du
  ska hitta en vision som känns bra i magen och som skänker dig glädje
  att tänka på. En vision som du verkligen gillar och som du har lust att
  jobba hårt för att nå. Syftet med frågorna är att öppna upp ditt sinne och hjälpa dig att hitta nya tankespår.

  Förflytta dig minst 10 år framåt i tiden
  1. Den kommun där du har huvudkontoret vill tacka dig för allt du och
  ditt företag bidragit med för att göra samhället bättre. Vad tackar de för?

  2. Ditt företag har vunnit ett pris. Vilket var priset och varför valde arrangören att lyfta fram ditt företag som vinnare?

  3. Hur tar ditt företag hand om vår planet? Från den lilla bakterien till insekterna, fåglarna, fiskarna, djuren och människorna. Naturen med sina sjöar, berg, skogar och hav. Vad tackar moder jord ditt företag för i framtiden?

  Idébank till din vision
  Förhoppningsvis har du nu fått en hel del nya drömmar. Låt alla dessa
  kreativa tankar ligga kvar en stund och mogna. I nästa nummer ska vi jobba med din målgrupp och hitta din drömkund. Vem är det du vänder dig till i synnerhet?
  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2016-01-20 08:42 Värderingar, Varumärkesblogg

  Bygg varumärket själv. Ingen annan kan göra det åt dig - så här gör du

  Artikelserie i Starta & Driva del 1

  Så bygger du ditt varumärke själv - ta steg för steg med Pia Anderson och modellen 5Vtill5P.

  Vad betyder ordet varumärke egentligen? Vi börjar från början genom att definiera vad ordet varumärke egentligen betyder. Enligt Patent och registreringverket (PRV) är varumärket ett kännetecken som gör det möjligt att skilja dina varor och tjänster från andras. Ett bra varumärke, eller logga, utmärker just din vara eller tjänst. Varumärket är helt enkelt ett sätt att skapa en igenkänning hos dina kunder.
  När jag föreläser och frågar vad ett varumärke är svarar många Coca-Cola, IKEA, Apple och andra stora, kända företag som alla investerat mycket i marknadsföring. För mig betyder ordet varumärke ett företag som har ett gott rykte och anseende på marknaden. Där kunderna är så trogna att de är företagets bästa säljare.

  Tänk när alla dina kunder är dina bästa säljare!
  För att det ska bli sant räcker det inte att göra kunderna nöjda, de behöver bli överraskat nöjda. Vägen till överraskat nöjda kunder går genom att leverera och prestera bättre än vad kunderna förväntat sig. Då menar jag inte att ge bort något gratis, gratis smakar inte alltid bäst. Ta bra betalt och överraska kunden samtidigt. Att bygga varumärket handlar om att göra kunden överraskat nöjd i samtliga kontaktytor. Kunden skapar sig en förväntan utifrån din promotion (marknadsföring och försäljning) och prissättning. Kunden möter ditt företag på en plats, genom dina produkter/tjänster och din personal. Och alla dessa kontaktytor, 5P, skapar tillsammans en upplevelse av ditt företag. Så enkelt är det – och precis så svårt är det.

  Låt 5P bli din bästa varumärkesfemma!
  5P är grenverket som påverkar kundens upplevelse av företaget
  • Promotion: Kunden ser och hör företagets löften i marknadsföring
  och försäljning.
  • Personal: Kunden möter och är i kontakt med företagets
  personal, kanske fler gånger än bara i köpet och vid leveransen.
  • Plats: Kunden upplever platsen där produkten och tjänsten
  köps och levereras.
  • Produkt/tjänst: Kunden upplever produktens och tjänstens
  funktionalitet, kvalitet och design.
  • Pris: Det är kunden som betalar och som tänker något om
  prissättningen.

  5V är roten till all affärsutveckling som bygger varumärket:
  • Visionen, vart vill du med företaget?
  • Vad erbjuder företaget?
  • Vem vänder sig företaget till?
  • Varför ska kunderna välja ditt företag?
  • Värderingar, ditt företags personlighet och kultur

  Läs mer om 5Vtill5P

  Dina 5P behöver samspela i mötet med kund, för att de ska kunna göra det behöver du sätta 5P-stategier. Det betyder att du utifrån varumärkets rot, 5V, bestämmer vad varje P ska kännetecknas av. Häng med oss i 10 nr så kommer du att få gå igenom modellen 5Vtill5P och bygga ditt varumärke själv.

  Steg #1V Visionen – Bygg varumärket inifrån dina drömmar
  Vem har sagt att vi blir bättre då vi har tråkigt? Och vem har sagt att vi inte ska drömma stort? Vem är det som hindrar oss från att drömma? Och vem är det som hindrar oss från att blomma ut och nå våra drömmar?
  Oftast är det vi själva som sitter på brunnslocket. Vi själva som inte vågar eller kanske inte ens kommer ihåg att drömma. Vi stressar runt fullt upptagna av att bocka av listor dagarna i ända. Känner du igen dig i det?

  Jag blev så glad när jag kom på att det bara var jag själv som hindrade mig från att leva min dröm. Tänk vilken tur att det bara var jag och inte en massa andra människor som hindrade mig. Vill du också leva din dröm?

  Övningsuppgift: Hitta tillbaks till lekfullheten
  För att du lättare ska hitta dina drömmar kan det ibland vara lättare att backa tillbaks till barndomen.

  1. Kommer du ihåg när du var liten? Kommer du ihåg vad du drömde om att bli när du blev stor? (Var det kanske hockeyproffs, prinsessa, polis, brandman, skådespelare, artist, cirkusledare, fotbollsproffs, lärare, Batman eller xxxxxx)
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....

  2. Kan du komma ihåg hur det kändes då du drömde att du var xxxxxx? Kanske kände du dig stolt, harmonisk, fri, lycklig, kreativ, trygg eller något annat. (Jag kallar det för drömtillstånd, ett tillstånd där du mår mer än underbart.)
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

  Presentera ditt företag
  Vill du hitta ditt unika säljande budskap, så du står stadigt i presentationen av ditt företag och blir vald före alla andra?

  Du sätter dina 5V, roten till ditt varumärke och hisspitchen i on-lineutbildningen Bygg varumärket själv.

  Läs mer:
  Online-utbildningen Bygg varumärket själv

  info
 • 2015-11-23 15:08 5V till 5P, Varumärkesblogg

  Mitt nya bokprojekt

  "En handbok för extern VD och ägare" är arbetsnamnet
  Nu har jag satt igång med nästa bokprojekt, en handbok för extern VD och företagsägare. Jag har jobbat tillsammans med en hel del företag som just levt i den här processen, att som grundare och ägare lämna över företagets utveckling och drift till en extern VD.
  Precis som jag gjorde förra gången jag gav ut boken "Bygg ditt varumärke själv" kommer jag att lufta mina texter här i bloggen. Kommentera gärna och känn dig fri att fylla på. Nu kör vi!

  Förord till dig som är VD
  Du ska ut på en lång resa, du har packat bilen. I baksätet sitter dina kollegor och bredvid dig i framsätet sitter företagsägaren. Ni har tankat, kollat oljan, vindrutetorkarna och lysena. Bilen är trimmad. Du sätter dig vid ratten, ser till att du sitter bekvämt, startar bilen och kör iväg. Du är lycklig och stolt över att det är du som fått förmånen att köra bilen. Solen skiner och den svenska försommaren glittar i naturen. Ni har en härlig stämning i bilen, du hör hur kollegorna skojar och skrattar med varandra och du njuter. Framför dig ser du en vägkorsning, du är inte riktigt säker på vilken väg du ska välja, men eftersom du fått förtroendet att köra bilen så väljer du att svänga till  höger. Då rätt som det är upptäcker du att det finns ett dubbelkommando på bilen. Hen som sitter bredvid dig tar helt enkelt över bilen och svänger till vänster.
  Upplever du ibland att du bara övningskör som VD. Vet du egentligen vart ni är på väg? Har ägaren lämnat över sin dröm, sin vision med företaget till dig? Tänk om du hade en vision/en ledstjärna som du kunde navigera mot, då skulle ägaren kunna sitta och sova bredvid dig, trygg om att du kan något som hen inte kan i ambitionen att nå visionen.

  Förord till dig som är ägare
  Kommer du ihåg dagen då du startade företaget? Kommer du ihåg hur det kändes? Var du lycklig, full av nyfikenhet, förväntan och av äventyrslust? Var livet mer färgglatt och fritt då? Efter några år kom livet ikapp, rätt som det var levde företaget ett helt eget liv och du får anpassa dig mer och mer efter företaget och inte tvärtom. Du tänker att nu är det dags för nästa steg, att lämna över till en extern professionell VD, en tränad förare som kommer att ta företaget till en ny nivå.
  Kan det vara så att du inte formulerat dina drömmar om företaget och din vision? För att få full utväxling på din investering från en fullfjädrad vd behöver du visa hen din dröm, din vision som blir företagets ledstjärna. Då kan du äntligen släppa taget, sätta dig bredvid och låta någon annan köra bilen åt dig.

  info
 • 2015-01-22 15:32 Varför, Varumärkesblogg

  #4V Varför är ingen intresserad?

  Ingen är lika intresserad av ditt företag som du är. Detsamma gäller för kunden, de är mycket mer intresserade av sitt eget än att få höra om ditt. Alla vill helst berätta om sitt eget. Eller som Joakim von Anka säger ”Alla andra är bara intresserade av sig, det är bara jag som är intresserad av mig!”

  Har du träffat någon du tyckte var riktigt trevlig så var det säkert någon som lyssnade, frågade och var intresserad av just dig. Att det är viktigt att lyssna på kunden vet du säkert redan. Du kan lyssna aktivt genom att ställa rätt frågor till kunden, frågor som gör att du får den information du behöver för att sedan presentera ditt erbjudande så det passar kundens behov.

  Hur lyssnar du? Är du genuint intresserad av den du möter? Passar du på att ställa frågor till kunden innan du fortsätter presentationen av ditt företag. Att ställa frågor om kundens behov är inte bara lärorikt, utan även trevligt. Varje säljmöte kan också vara en liten marknadsundersökning. Tänk att ha örat mot marknaden hela tiden, varje dag. Då är det lättare att bygga varumärket medvetet och att välja rätt anledning till varför kunderna ska välja just ditt företag?

  info
 • 2015-01-17 08:00 Varumärkesblogg

  Vinnaren av Hisspitchutmaningen 2014

  Grattis Anna!
  Vinnaren av hisspitch-utmaningen 2014 är Anna Sjödin på Leanway AB med hisspitchen: ”Jag hjälper människor tidshantera istället för stresshantera så att du får mer fri tid! Upp till 8 h per vecka, låter det intressant?" Anna vann boken Bygg ditt varumärke själv. Ingen annan kan göras et åt dig.

  Visst får vi ofta frågan "Vad gör du"? Och många gånger svarar vi: "Jag driver eget företag". Tänk om vi istället kunde svara med att marknadsföra vårt företag.
  Jag tycker vi alla kan bli lite bättre på att presentera vårt företag och enda sättet är att träna, träna, träna. Därför har jag startat hisspitch-utmaningen för att vi ska kunna hjälpa varandra.

  Om du kan svara på Vad ditt företag erbjuder och Varför potentiella kunder ska välja just ditt företag har du grunden till din hisspitch. Och inte bara grunden till en hisspitch utan grunden till ditt unika, säljande budskap oavsett mediekanal.

  info
 • 2014-12-04 07:56 Vad, Varumärkesblogg

  #2V Hisspitch-utmaningen del 2

  Visst får vi ofta frågan "Vad gör du"?  Och många gånger svarar vi "Jag driver eget företag".

  Tänk om vi istället kunde svara med att marknadsföra vårt företag. Bästa hisspitchen i år vinner boken "Bygg ditt varumärke själv". Jag tycker vi alla kan bli lite bättre på att presentera vårt företag och enda sättet är att träna, träna, träna. Därför startar jag hisspitch-utmaningen för att vi ska kunna hjälpa varandra.

  Om du kan svara på Vad ditt företag erbjuder och Varför potentiella kunder ska välja just ditt företag har du grunden till din hisspitch. Och inte bara grunden till en hisspitch utan grunden till ditt unika, säljande budskap oavsett mediekanal.

  Här kommer tipset:

  #2V Vad är det ditt företag erbjuder?
  Hur vill du konkurrera? Med samma argument som dina konkurrenter, eller vill du hitta en egen position?

  Det är intressant att rubriker kan skapa helt nya förutsättningar. Den rubrik du sätter över dina tjänster och produkter kommer att göra en stor skillnad för kundens upplevelse och förväntan på ditt företag. Du kan utnyttja den vetskapen för att positionera ditt företags erbjudande och därmed skapa ett nytt och större intresse för dina produkter och tjänster.

  En sammanfattande rubrik
  Den enklaste varianten är att hitta en sammanfattande rubrik för företagets produkter och tjänster som möter kundens behov.

  Byggbranschen är ett bra exempel på hur man kan sätta en huvudrubrik över alla de produkter och tjänster som krävs för att bygga ett hus.
  Hus är en rubriknivå som ligger över rörmokeri, el, måleri, snickeri mm.  Istället för att rada upp alla tjänster och produkter som ingår i att bygga ett hus erbjuder man det kunden har behov av, nämligen ett hus.

  Hisspitch
  Du kanske redan har en bra hisspitch som kan inspirera andra. Maila gärna den till mig som ljudfil och en bild på dig själv. Bästa hisspitch i år vinner boken "Bygg ditt varumärke själv".

  Vill du ha extra hjälp
  Om du behöver hjälp med att hitta ditt unika, säljande budskap kan du köpa workshopboken eller webbkursen "Bygg ditt varumärke själv" eller varför inte unna dig Intensivutbildningen som börjar den 27/1, så får du göra arbetet mer grundligt . Annars hörs vi om ett par veckor igen med nästa tips.


  Lycka till /Pia

  info
 • 2014-11-05 13:41 Varumärkesblogg

  #4V Varför ska kunderna välja dig

  Att ta fram tre anledningar till varför kunderna ska välja ditt erbjudande kan gå till på olika sätt. Det finns inget som är generellt rätt eller fel utan det ska bara passa dig och ditt sätt att tänka. Vad väljer du?

  • Lyfter du fram ditt företags styrkor oberoende av konkurrenterna.

  • Lyfter du fram ditt företags särskiljande styrkor, i jämförelse med konkurrenterna.

  Företagets styrkor oberoende av konkurrenter
  Börja med att bara titta på ditt företag och vilka kundbehov som du är bäst på att möta.

  Särskiljande styrkor
  Särskiljande styrkor är där ditt företag är vassare än konkurrenterna i att möta kundens behov.

  Varför kunden ska välja ditt företag
  Syftet med att känna till ditt företags styrkor är att du ska kunna berätta för dina potentiella kunder varför de ska välja ditt företag framför andra. Du kan då välja att presentera dina egna styrkor eller så presenterar du dina särskiljande styrkor. Det är en smaksak. Det är inte alltid man har rätt information från konkurrenterna och därför kan det vara enklare att bara få fram de egna styrkorna.

  info
 • 2014-10-02 13:28 Varför, Varumärkesblogg

  #4V Känslomässiga behov

  När du funderar kring dina drömkunders egentliga känslomässiga behov kan Maslows behovstrappa kanske hjälpa dig. En behovshierarki eller behovstrappa är en förklaringsmodell inom psykologin som beskriver hur människor prioriterar sina behov. Trappan innebär att behoven på en lägre nivå måste vara tillfredsställda innan högre mål och behov blir viktiga för individen.De fem behoven är enligt Maslow (1 är längst ner i trappan och 5 högst upp).

  Låtsas att du är din kund ett tag, kliv i deras sko och sätt på dig kundhatten. Tänk dig nu att du står inför att köpa dessa produkter eller tjänster (alltså ditt företags produkter/tjänster). Ställ dig då frågan; vilka är dina känslomässiga behov i köpet? Gå igenom trappsteg för trappsteg och undersök vilka svar du får.

  1. Grundläggande behov (ex mat, sömn, kläder, tak över huvudet)
  2. Behov av säkerhet och trygghet
  3. Behov av kärlek och gemenskap
  4. Behov av uppskattning
  5. Behov av självförverkligande

  Hjälpte övningen dig?

  info
 • 2014-09-16 16:20 Varför, Varumärkesblogg

  #4V Säljsamtal och marknadsundersökning

  Precis som säljsamtal är marknadsundersökningar värdefulla när man ställer rätt frågor. En enkel, mycket bra och mindre kostsam marknadsundersökning är att ringa dina drömkunder och ställa frågor. Eller varför inte boka ett möte?

  Dessutom är dessa möten riktigt bra ”säljmöten” där du även etablerar en bra relation med kunden för framtida affärer. Presentera vad det är du erbjuder och prata sedan fritt kring vilka behov de har då de köper din typ av produkter och tjänster. Fråga dem om vilka problem de står inför och vilka alternativa lösningar de ser framför sig. Du kan även passa på att fråga vilka andra aktörer de känner till för att fånga upp dina konkurrenter.

  Om du gillar det här blogginlägget får du gärna hjälpa mig att dela det med andra på knapparna här nedanför. Tack snälla för hjälpen:-)

  info
 • 2014-08-30 19:43 Vision, Varumärkesblogg

  #1V Blott de tama fåglarna har en längtan de vilda flyger

  Idag är en speciell dag. Min bok ”Bygg ditt varumärke själv. Ingen annan kan göra det åt dig” är äntligen tryckt och klar. Det är helt magiskt och jag njuter verkligen, känns som jag flyger.

  Jag kommer ihåg då boken bara var en dröm och hur livet var hösten 2012. Det var nog den tuffaste tiden hittills i mitt liv och då tycker jag ändå att jag varit med om en hel del. Jag bad varje dag den hösten om att få tappa taget, bara en liten stund så jag skulle få vila. Och jag blev rejält bönhörd. I januari 2013 kollapsade jag, mitt balanssinne funkade inte. Jag kunde inte röra mig och spydde som en räv. Hemkommen från sjukhuset fortfarande svag får jag beskedet att jag inte har något jobb kvar. Där står jag ensam med fyra barn, inget jobb och sjuk.

  Och jag är så tacksam. Jag är så evinnerligt tacksam att någon högre makt knuffade ned mig från grenen. Jag vågade inte hoppa själv.

  När jag hade skrivit klart boken första gången var jag helt säker på att jag ville starta eget företag. Jag såg fler produkter än boken så som webbkurser och utbildningar. Nu fanns fler inkomstkanaler än bara konsulttid. I december 2013 började jag planera för att kunna starta eget företag. Och jag började resan med att använda min egen modell 5Vtill5P. Första steget var att själv göra min egen bok där första steget är att sätta Drömläget och jag gjorde det med ett kollage och satte upp det i mitt sovrum. Varje dag sedan dess har jag tagit små steg i rätt riktning. Idag är jag väldigt nära Drömläget och i december 2014 är det dags att göra ett omtag och sätta nästa års affärsplan som bygger varumärket.

  Mitt tips till dig är att sätta igång nu och våga utan att någon behöver knuffa dig alltför hårt. Varje dag är en ny dag. Och en dag är faktiskt livet slut. Tänk om du som gammal får sitta i din gungstol och stolt berätta för dina barnbarn om hur du förverkligade dina drömmar.

  Genom att hitta din dröm, formulera din företagsvision och position för ditt varumärke blir du fri som en fågel.

  Vill du synliggöra din skatt vid regnbågens slut?

  Vill du veta vad ditt känslomässiga drömläge innehåller? Jag är helt övertygad om att den vetskapen kommer att ge dig större utrymme att njuta av vägen till visionen, och av visionen när den väl infinner sig.
  Det är bara fantasin som sätter gränser och att drömma är fritt. Att drömma är viktigt. Hur är det de säger? Om du siktar på stjärnorna så når du trädtopparna. Och med en uttalad dröm i handen är sannolikheten att den inträffar större. Det är skillnad mellan att drömma och att sätta upp mål. En dröm behöver inte bli sann utan dess uppgift är att ge oss ett tillstånd av lust. Drömmens tillstånd av lust blir vårt bränsle för att senare nå visionen.
  Gör ett drömkollage
Förberedelser: 
Ta fram ett tillräckligt stort papper som du kan göra kollaget på. Klister, sax, färgpennor och alla dina färgglada magasin.  

  Ge dig själv den här tiden och gör det med ditt största, lekfullaste allvar.
  Hur är det för dig då allt är överväldigande fantastiskt på ditt företag? Allt du drömt om har blivit sant? Hur känns det för dig då?

  Svaren hittar du i bilderna, orden sätter du senare. Låt bilderna komma till dig. Ta alla bilder som pratar till dig och njut av varje bild, ha inte bråttom. Lägg alla inspirerande bilder i en hög, sortera gör du senare.
  Om du får flera bilder som betyder samma sak, kan du välja den bästa bilden och kasta de andra. Klistra upp alla bilder som beskriver ditt drömläge och skriv korta stickord bredvid så du kommer ihåg vad de betyder för dig.

  Ett tips är att sätta drömkollaget någonstans där du ser det varje dag. Sätt upp det på en plats där du kan pusta ut, ta några djupa andetag och kika på det för att få ett gott tillstånd.

  Och lita på att det kommer bli sant!

  info
 • 2014-08-20 07:06 Varför, Varumärkesblogg

  #4V Hemliga behov

  Funktionsbehov och produktens eller tjänstens duglighet är aldrig oviktig. De är själva grunden till köpet. Att uppfylla funktionsbehoven kallas ibland sanitetsnivå. Sanitetsnivån är den förväntan som kunden har på funktionen och som måste infrias om man som företagare ska ha något existensberättigande på marknaden. Ett städföretag som inte städar rent, byggföretag som fuskar, produkter som får lämnas in på reparation första veckan, har alla en hel del funktioner att åtgärda.

  Känslomässiga behov
  Känslomässiga behov som kunden har handlar dels om hur de vill bli behandlade i relationen till företaget. Och hur de vill att andra ska uppleva dem. Det kan till exempel vara behov av att få bekräftelse, visa sin grupptillhörighet och ha makt.
  Det är svårt att få veta något om dessa hemliga behov i en marknadsundersökning. Många vill inte berätta att de köper vissa produkter för att visa grupptillhörighet. Till exempel val av bil, kläder med mera.

  Vilka hemliga känslomässiga behov har dina kunder?

  Och om du vänder på det och undersöker dina egna köpbeslut. Vilka hemliga behov har du som kund i olika situationer?

  info
 • 2014-08-06 12:02 Varför, Varumärkesblogg

  #4V USP och ESP

  Du har kanske hört talas om Unique selling point, USP och Emotional selling point, ESP. Man kan översätta USP som ”unik funktionell fördel” och ESP som ”unik känslomässig fördel”. Eftersom marknaden ser ut som den gör idag är det få företag som har en USP, nu är det ESP som ska göra den stora skillnaden mellan olika företags erbjudanden.

  Kundens problem och behov
  Lösningen på kundens problem, deras funktionella behov, är produktens och tjänstens existensberättigande på marknaden, alltså anledningar till varför kunderna överhuvudtaget tänker tanken om ett eventuellt köp.
  Kundens funktionsbehov är ofta konkreta och mer praktiska till sin natur, och handlar oftast inte om att överleva. I vår värld finns behov av nya möbler innan de har slitits ut. Vi köper mer mat än vi behöver. Vi ”behöver” underhållning.  Vi ”behöver” värme och sol. Vi ”behöver” massor av saker varje dag. För att inte prata om alla digitala prylar vi helt plötsligt ”behöver”.

  Konkurrensen på marknaden är stenhård och som kund har du många olika leverantörer att välja mellan. Alla levererar mer eller mindre samma funktion och kvalitet. Därför är köpbesluten oftast känslomässiga, det finns helt enkelt för många leverantörer som uppfyller funktionsbehoven.

  Vet du vilka känslomässiga behov dina kunder har?

  info
 • 2014-06-28 06:43 Varumärkesblogg

  Sommarlov och sommarjobb

  Det kommer nya läsare varje dag och jag är så tacksam för att du finns. Jag hoppas du gillat blogginläggen och att du kommer att ha nytta av dem. Jag fick en fråga från en läsare vid min förra föreläsning. Hon undrade vad 5V till 5P stod för, en mycket relevant fråga eftersom varje nyhetsbrev är en lösryckt pusselbit ur helheten.

  5V till 5P Affärsplanen som bygger varumärket
  5V är roten till ditt varumärke och affärsplan. #1V Visionen, #2V Vad ditt företag erbjuder, #3V Vem du vänder dig till, #4V Varför kunderna ska välja ditt företag och företagets #5V Värderingar.

  5P är grenverket som möter kunden. Din verktygslåda i att göra kunden överraskat nöjd. Promotion (marknadsföring och försäljning), Produkt/tjänst, Plats, Pris, Personer. Läs gärna mer på www.piaannderson.se/affärsplan

  Min ambition med bloggen och med nyhetsbrevet är att ge dig inspiration genom 5V till 5P och bidra till att ditt varumärke blir tydligare och starkare. Fram tills idag har vi tagit oss igenom #1V, #2V, #3V och har precis påbörjat #4V. Fortsättning följer efter sommarlovet.

  För dig som är ny läsare finns det mycket att läsa i Bloggarkivet. Härlig sommarläsning:-).

  Bygg ditt varumärke själv. Ingen annan kan göra det åt dig
  Jag kommer att jobba hårt i sommar för att kunna lansera Workshopsboken och Webbkursen ”Bygg ditt varumärke själv. Ingen annan kan göra det åt dig”. Webbkursen och Workshopsboken är för dig som gillar att göra-helt-själv och klarar dig utan stöd. Du kommer under 5 halvdagar guidas genom föreläsningar och övningar för att hitta dina stora pusselbitar 5V, som du sedan får hjälp att tratta ned till några enkla slutsatser som svarar på: Vad du erbjuder, till Vem och Varför de ska välja ditt företag, samt formulera din Vision och Värderingar.

  Utbildningen 5V till 5P: Affärsplanen som bygger varumärket
  Utbildningen är för dig som vill satsa extra på ditt företag, för dig som verkligen har bestämt dig och vet att du behöver investera i marknadsföring och försäljning. Men vilket är ditt budskap och vem är din målgrupp? Vad är det du erbjuder, till vem och varför ska de välja ditt företag? Vilken är din vision och vilka är dina värderingar. Och hur ser dina strategier, mål och handlingsplan ut? Den går nu i oktober, den 8, 9 och 17. www.piaanderson.se/utbildning

  Sommarlov och sommarjobb
  Nu tar jag ledigt från bloggandet  och nyhetsbreven för att sommarjobba. Ha en superhärlig sommar så hörs vi snart igen.
  /Pia

  info
 • 2014-06-11 17:20 Varför, Varumärkesblogg

  #4V Ställ dig i kundens skor

  Många gånger ger tyvärr en marknadsundersökning bara bekräftelse på något du redan vet. Du har förmodligen redan en hel del kunskap om dina kunders behov. Och speciellt om du skulle bli kund till dig själv. Kanske inte en helt omöjlig tanke? Visst skulle du kunna byta jobb och bli kund till ditt företag en dag?

  Att själv ställa sig i kundens skor och sätta på sig kundhatten kan vara grunden till en första marknadsundersökning. För om det är någon som skulle kunna vara en besvärlig, krävande kund till ditt företag så är det du.

  Skulle du kunna prova att ställa dig i kundens skor ett tag och fundera över vilka praktiska problem du har som är kopplat till ditt köp. Fråga dig själv som kund? Vilka praktiska behov har jag egentligen? Vilka problem står jag i?

  Om det visar sig att du har för dålig information och kunskap tar du helt enkelt reda på svaren senare, kanske genom en marknadsundersökning. Och då får du svaret på det du inte redan visste. Fiffigt va, ett rollspel som du spar pengar och tid på.

  Om du gillade det här blogginlägget vore det snällt om du ville dela det med andra. Tack på förhand. /Pia

  info
 • 2014-06-02 16:52 Vad, Varumärkesblogg

  #2V Bli fri med ett nytt koncept

  Den tredje varianten är att skapa ett helt nytt sammanhang, en unik position som möter kundens verkliga behov. Ett nytt, mer intressant erbjudande som gör det enklare för kunden att förstå vad det är företaget erbjuder.

  IKEA
  Ett exempel är IKEA. För decennier sedan fanns det tre sätt att skaffa möbler till hemmet. Köpa nytt, köpa begagnat eller låta tillverka möblerna. Detta kan beskrivas som tre olika möjligheter inom möbelbranschen; möbelbutiker, begagnade möbler och möbeltillverkare. Kundens behov är att få ha det fint hemma till ett lågt pris. Då är det såklart genialiskt att sälja möblerna som byggsatser.

  Cirque du Soleil
  Cirque du Soleil grundades 1984 av två gatuartister som ville skapa en riktig cirkus. Men cirkusbranschen var i kris, barn var inte så intresserade av att gå på cirkus längre. Cirque du Soleil ändrade då sin målgrupp från barnfamilen till vuxna och företagskunder som kunde betala mycket mer för en biljett. De flyttade sitt koncept in i teaterns lokaler.
  De lyfte blicken och såg till kundernas behov av att vilja bli underhållna. De sammanfogade gatuartisteri, cirkus och teater till ett helt nytt koncept ”Nycirkus” – Cirque du Soleil. Idag är de 3500 anställda från över 40 olika länder och beräknas omsätta 600 miljoner USdollar per år.

  Om du gillade det här inlägget får du gärna dela med dig till andra. Var generös och få dubbelt tillbaks.

  info
 • 2014-05-21 16:36 Vad, Varumärkesblogg

  #2V Gör konkurrenterna till underleverantörer

  Ett sätt är att formulera ditt erbjudande en rubriknivå högre än andra leverantörers erbjudande. Ett erbjudande som svarar mot kundens tidiga problemställningar, som gör att du finns bredvid kunden före andra leverantörer. Då kan du få segla runt i en egen sjö ett tag innan konkurrenterna hinner i kapp.

  På sista tiden har de stora byggföretagen lagt sig på en högre rubriknivå, de bygger samhällen eller utvecklar samhällen. De vänder sig då till en målgrupp som har behov av en leverantör som kan se helheten och inte bara ett husbygge, en bro eller en väg. Tänk dig alla produkter och tjänster de erbjuder för att kunna bygga ett samhälle.

  Inom IT-branschen sätter man gärna rubriken ”affärsutveckling” över de produkter och tjänster man erbjuder.

  Att utrycka företagets erbjudande på en hög rubriknivå kan vara effektivt om det svarar mot kundens behov. Då hamnar konkurrenterna på en underleverantörsnivå. Men det finns en risk i att man blir för övergripande och därmed otydlig, med sitt erbjudande.

  Om du gillade det här inlägget får du gärna dela med dig till andra. Var generös och få dubbelt tillbaks.

  info
 • 2014-05-13 19:00 Vad, Varumärkesblogg

  #2V Rubriken gör en skillnad

  Hur vill du konkurrera? Med samma argument som dina konkurrenter, eller vill du hitta en egen position?

  Det är intressant att rubriker kan skapa helt nya förutsättningar. Den rubrik du sätter över dina tjänster och produkter kommer att göra en stor skillnad för kundens upplevelse och förväntan på ditt företag. Du kan utnyttja den vetskapen för att positionera ditt företags erbjudande och därmed skapa ett nytt och större intresse för dina produkter och tjänster.

  En sammanfattande rubrik
  Den enklaste varianten är att hitta en sammanfattande rubrik för företagets produkter och tjänster som möter kundens behov.

  Byggbranschen är ett bra exempel på hur man kan sätta en huvudrubrik över alla de produkter och tjänster som krävs för att bygga ett hus.
  Hus är en rubriknivå som ligger över rörmokeri, el, måleri, snickeri mm.  Istället för att rada upp alla tjänster och produkter som ingår i att bygga ett hus erbjuder man det kunden har behov av, nämligen ett hus.

  Tack för att du läst mitt blogginlägg. Om du tyckte det här inlägget var bra skulle jag bli mycket glad om du delar detta med dina  vänner på nätet och tipsar dem om min blogg.

  info
 • 2014-05-07 07:03 Vad, Varumärkesblogg

  #2V Din affärsidé. Din positionering.

  Med vilken rubrik positionerar du ditt företag?
  Hur tycker du det är att presentera ditt företag för vänner och kunder? Det är oftast enklast att berätta vad företaget heter, vad du själv gör och vilken titel du har.

  Somliga berättar vad de jobbar med, andra berättar hur företaget är organiserat och vissa slutar aldrig att berätta för de vill ha med alla detaljer.

  Syftet med presentationen av ditt företag är att marknadsföra och stärka varumärket. Jag tycker det underlättar att ha en kort presentation som sammanfattar det företaget erbjuder. Svaret på dina kunders problem och behov. Säg det på ett intressant, kort och slagkraftigt sätt, som väcker en nyfikenhet hos mottagaren, en nyfikenhet som gör att mottagaren vill veta mer om ditt företag.

  Utmaningen för dig är att hitta en övergripande rubrik som skapar nyfikenhet. En rubrik som berättar vad kunderna kan köpa av dig som löser deras problem, intressen och behov.

  I följande blogginlägg kommer jag att berätta hur du kan hitta vad ditt företag erbjuder. Svaret på vad, är första pusselbiten i affärsidén och grunden till din positionering.

  info
 • 2014-04-29 16:39 Vision, Varumärkesblogg

  #1V Våga dröm och hitta din vision

  Till dig som vill utveckla dig själv, företaget och varumärket, som vill hitta ditt säljande budskap och som vill ha fler och mer lönsamma kunder.

  5  snabba affärsutvecklingstips
  - Ha inte bråttom, det är när du har bråttom du trampar på blommorna.
  - Våga leva i ett lägre tempo en stund.
  - Tankar tar tid, låt dem få tid.
  - Skapa sammanhängande egen tid utan att bli störd, ställtid stjäl tankar.
  - Ha få tankar i huvudet och få mycket gjort.

  info
 • 2014-04-22 17:15 Vem, Varumärkesblogg

  #3V K för KUL

  Det är inte ovanligt att trassliga kunder tar 80 % av arbetstiden. Det är alltså inte bara trevligare att unna sig roliga kunder utan även mer lönsamt.

  För att kunna sikta på dina drömkunder gäller det att ringa in de personliga egenskaper de behöver ha för att det ska vara roligt att göra affärer med dem och skapa större lönsamhet i ditt företag.

  Inom ramen för den lönsamma målgrupp du nu ringat in, finns det beslutsfattare som har rätt egenskaper för att ni ska ha roligt ihop. De finns där, du behöver bara ta reda på vilka egenskaper du vill att den här personen ska ha.

  Din kreativa K- (Kul) övning
  Du har ringat in lönsamhetsperspektivet hos din kund i blogginlägget, #3V L för lönsamhet, och vet nu vem beslutsfattaren är. Önska dig nu de egenskaper personen behöver ha för att ni ska trivas ihop och ha riktigt roligt tillsammans. Tveka inte på den här punkten. Utan var bestämd och uttala de egenskaper du vill att kunden ska ha.

  Det är enklare att bli framgångsrik med rätt kunder.

  En drömkund är KUL.
  • K står för Kul, det vill säga rätt personliga egenskaper.
  • U står för Utvecklande, ska berätta mer om det sen.
  • L står för Lönsamt.

  Vilka är dina drömkunders positiva egenskaper?
  Fyll i här nedan i kommentarsfältet. (Det vore kul att se om ni alla drömmer om samma personer eller om det är olika)

  Om du har lust får du gärna hjälpa mig att sprida min blogg vidare genom att dela med dina kompisar på FB eller Twitter på knappen här nedanför.
  info
 • 2014-04-16 17:03 Vem, Varumärkesblogg

  #3V Våga välja drömkunder

  - Nej, men det går ju inte. Jag har inte råd att tacka nej till kunder.

  Att tacka nej kan vara otäckt, men det handlar inte om att välja bort eller tacka nej till något, utan bara om att välja rätt för att det ska bli KUL (kul, utvecklande och lönsamt).

  Om  du redan investerar tid och pengar i marknadsföring och försäljning kan du passa på att ge dig själv möjligheten att hitta rätt typ av kunder så du inte sprider marknadsförings- och försäljningsresurser ineffektivt.

  När du utövar prickskytte och siktar på en tydlig målgrupp hör och ser även andra potentiella kunder budskapet och blir intresserade. Då är det bara att tacka ja och ta emot. När du siktar rätt med ditt säljande budskap som stämmer med dina drömkunders behov, kommer kunderna till dig av rätt anledning och på det viset utnyttjar du din egen tid och dina marknadsföringsresurser bättre.

  Vem är det du siktar på?

  info
 • 2014-04-08 17:05 Vem, Varumärkesblogg

  #3V L för Lönsamhet

  Det första du behöver göra i din målgruppsbeskrivning är att definiera en lönsam kund. Det är inte speciellt lönsamt att bara ha roligt och utvecklas, du behöver även tjäna pengar. Det låter så självklart, men det finns många som lurar sig själva i onödan genom att inte tänka efter vilken typ av kunder det är lönsamt att jobba med. Att marknadsföra och sälja företagets produkter och tjänster är en stor investering i både tid och pengar och då gäller det att tänka efter före.

  Att sikta rätt handlar om att med en så liten marknadsförings- och försäljningsinsats som möjligt, få ut största möjliga, långsiktiga affärsrelation.

  info
 • 2014-04-02 16:54 Vem, Varumärkesblogg

  #3V Drömkunder är KUL

  Du har kanske upplevt att en del kunder är svårare att tillfredsställa än andra och att en del aldrig blir riktigt nöjda hur mycket du än anstränger dig. De här kunderna kommer aldrig att bli lönsamma och kommer heller aldrig att bli dina säljare.

  Om du undersöker hur lönsamma olika kunder är i förhållande till hur mycket tid du får lägga på dem, så brukar drömkunder vara mer lönsamma än de kunder som aldrig blir nöjda. Intressant, eller hur.

  Därför är det viktigt att tänka efter vem du vänder dig till från början. Se till att du definierar din lönsamma målgrupp och vässa sedan ditt sikte ytterligare och sikta på dina drömkunder.

  Drömkunder är de kunder som är lönsamma, som det är kul att jobba med och som utvecklar ditt företag i rätt riktning.

  Visst låter det KUL!

  info
 • 2014-03-26 17:40 Värderingar, Promotion, Vem, Varumärkesblogg

  #3V Dina kunder är dina bästa säljare

  Vi har olika förväntansnivåer på olika branscher. Vissa branscher överraskar genom att de levererar i tid och tar betalt enligt överenskommelse.  Andra branscher överraskar med en sådan enkel gest som att de tar av sig skorna innanför dörren.

  I andra branscher krävs det betydligt mycket mer.

  Kundens förväntan
  Förutsättningarna för att göra en kund överraskat nöjd utgår från de förväntningar kunden har på branschen i allmänhet och företaget i synnerhet. Förväntningarna beror på vad som utlovats.

  Du behöver vara noga med vad du lovar i din marknadsföring och försäljning. För där startar kundens förväntan på ditt företag och där startar dina möjligheter att överraska kunden.
  I mötet med kunden och hela vägen genom leveransen, till användandet av produkten och tjänsten, har du möjlighet att göra dem till överraskat nöjda kunder och till dina bästa säljare.

  info
 • 2014-03-18 19:14 Värderingar, Varumärkesblogg

  #3V Tillsammans med kunderna når du visionen

  Du kan sätta upp vilka visioner och målsättningar som helst för ditt företag och det finns bara ett sätt att nå dem på: Låt dina kunder bli överraskat nöjda kunder. Inte bara nöjda, utan överraskat nöjda. En nöjd kund berättar inte för sina vänner om ditt företag, men en överraskat nöjd kund gör det.

  Låt kunderna bli dina bästa säljare
  För tolv år sedan var jag på Disneyland i Kalifornien med mina barn. Vi hade en fantastisk dag och jag var djupt imponerad över hur väl de hade tagit konceptet hela vägen, genom parkens helhet och i detaljer, från de stora sagomiljöerna ända in på restaurangen och brickan jag bar maten på. Men det som verkligen gjorde en skillnad för mig utspelade sig i souvenirbutiken. Med famnen full kommer jag fram till kassan. Expediteten (läs kundvårdaren) tar emot mig med ett varmt leende och frågar mig hur min dag har varit, på ett sådant sätt att jag verkligen tror att hon bryr sig om mig och min dag i parken. Och jag börjar berätta med stor inlevelse om hur vi haft det, tills jag plötsligt upptäcker att kön har blivit väldigt lång.

  Jag brukar inte bli lurad av amerikanernas glättiga ” How are you?”, men den här tjejen fick mig att tro att hon var genuint intresserad av mig. Och det gjorde skillnad. Jag gick därifrån som en mycket överraskat nöjd kund. Gissa hur många gånger jag berättat den historien?

  Har du blivit överraskat nöjd någon gång?  

  info
 • 2014-03-11 18:12 Vision, Varumärkesblogg

  #1V Visionen en oöppnad present

  En vision är ett utopiskt, framtida läge som kittlar dina sinnen och drömmar. Den mest magiska present du någonsin skulle kunna ge dig själv som företagare. Den blir också din dagliga ledstjärna och kompass.En vision kan inrymma allt möjligt som beskriver ditt företags situation minst tio år framåt i tiden. Det är bara fantasin som sätter gränser.

  Visionen kan beskrivas utifrån storlek på företaget, omsättning, vinst, antal anställda, antal kontor och länder. Eller utifrån vad kunderna, medarbetarna, samhället och konkurrenterna säger om ditt företag i framtiden. Allt beror på dig och hur du vill paketera din vision så den stämmer med ditt drömtillstånd.

  En vision som lockar
  Att ha en stark vision som betyder något, inte bara för dig som ägare, utan även för dina medarbetare, kunder och samhället, ökar företagets attraktionsförmåga på många plan. Det blir mycket enklare att locka kunder, medarbetare och samarbetspartners till ditt företag med en tydlig och kittlande vision.

  Hitta din vision
  Om du vill jobba kreativt med att hitta din vision, kom då ihåg att släppa allt och unna dig att drömma fritt. Begränsa inte dig själv med vad som skulle vara möjligt, just nu är allt möjligt.

  Visionsövningar gratis
  Min intention med de olika övningarna är att du ska hitta en vision som känns bra i magen och som skänker dig glädje att tänka på. En vision som du verkligen gillar och som du har lust att jobba hårt för att nå. Syftet med övningarna är att öppna upp ditt sinne och hjälpa dig hitta nya tankespår.

  Om du registrerar dig på min blogg får du några visionsövningar gratis.

  info
 • 2014-03-06 17:57 Vision, Varumärkesblogg

  #1V Synliggör din dröm

  Du känner kanske igen dig i idrottare, karriärister eller andra målinriktade individer som har satt upp tydliga, mätbara mål och gasat på i tron om att det finns en skatt vid regnbågens slut. Vid målgången hittar de inte skatten, skattkistan var tom. Det kan kännas som att meningen med livet försvann. Var det verkligen det här som du strävade hårt för i så många år?

  Jag har själv varit väldigt målinriktad. Tidigt i livet satte jag upp målbilder. Första målet var att bli fotbollsproffs, precis som Pia Sundhage. Jag tränade mycket och kom med i distriktslaget, uttagning till juniorlandslaget och fick möjligheten att spela i allsvenskan. Men där tappade jag helt plötsligt lusten, det var inte kul längre. Då förstod jag inte vad det var som hände, men så här i efterhand kan jag se att den gemenskap och det bekräftelsebehov jag hade då, fick sig en rejäl törn. Inte för att jag underpresterade utan för att jag inte kände mig som en i laget. Jag slutade spela fotboll, tog min ryggsäck och reste runt i världen istället.

  Vill du synliggöra skatten vid regnbågens slut?
  Vill du veta vad ditt känslomässiga drömtillstånd innehåller? Jag är helt övertygad om att den vetskapen kommer att ge dig större utrymme att njuta av vägen till visionen, och av visionen när den väl infinner sig.

  Det är bara fantasin som sätter gränser och att drömma är fritt. Att drömma är viktigt. Hur är det de säger? Om du siktar på stjärnorna så når du trädtopparna. Och med en uttalad dröm i handen är sannolikheten att den inträffar större. Det är skillnad mellan att drömma och att sätta upp mål. En dröm behöver inte bli sann utan dess uppgift är att ge oss ett tillstånd av lust. Drömmens tillstånd av lust blir vårt bränsle för att senare nå visionen.

  Kommer du ihåg när jag pratade om mina drömmar som barn, att jag ville bli motorcykelpolis, astronom och fotbollsproffs.
  Har du tänkt vidare på dina barndomsdrömmar? Har du kommit på vilken känsla du skulle uppnå då drömmen gick i uppfyllelse?

  Gör ett drömkollage
  Förberedelser:
  Ta fram ett tillräckligt stort papper som du kan göra kollaget på. Klister, sax, färgpennor och alla dina färgglada magasin.  

  Ge dig själv den här tiden och gör det med ditt största, lekfullaste allvar.

  Frågan lyder: Hur är det för dig då allt är supertoppen på ditt företag? Allt du drömt om har blivit sant? Då ditt liv är lekande lätt och allt är helt underbart.

  Svaren hittar du genom bilderna i tidningen. Varsågod börja bläddra och låt bilderna komma till dig. Ta alla bilder som pratar till dig och njut av varje bild, ha inte bråttom. Lägg alla inspirerande bilder i en hög, sortera gör du senare.

  Om du nu har flera bilder som betyder samma sak, kan du välja den bästa bilden och kasta de andra. Klistra upp alla bilder som beskriver ditt drömläge och skriv korta stickord bredvid så du kommer ihåg vad de betyder för dig.

  Sätt upp ditt drömkollage
  Ett tips är att sätta drömkollaget någonstans nära din arbetsplats. Sätt upp det på en plats där du kan pusta ut, ta några djupa andetag och kika på drömkollaget för att få ett gott tillstånd.

  Tänk om det skulle kunna bli sant!

  Nästa veckas blogginlägg handlar om att hitta visionen som tar dig till drömläget.

  info
 • 2014-02-27 19:00 Vision, Varumärkesblogg

  #1V Våga dröm och hitta din vision

  Frågorna om framtiden kommer att följa dig, år efter år ända tills du hittar svaret, visionen.

  Frågorna kommer säkert både från dig själv, familjen, nära vänner och andra. Vad omsätter du nu och vilken vinst ser du framför dig? Hur många anställda kommer ni att vara om tio år? Hur många kontor kommer ni ha i Sverige och världen?

  Vad vill du åstadkomma med ditt företag?

  Framgång kan mätas på många olika sätt
  Alla frågor är relevanta och alla svar från dig är sanna. Det gäller bara att hitta de riktiga svaren hos dig själv som skapar ett gott tillstånd i din kropp. Visionen ska leda till ett gott känslomässigt tillstånd hos dig. Vi har alla olika drivkrafter och alla delar inte drivkraften om att skapa ett imperium som ger stor vinst. För många handlar det om helt andra drivkrafter och behov, som i sin tur kan leda till stora vinster.

  Kom ihåg att framgång kan mätas på många olika sätt.

  Att våga drömma
  När jag var liten drömde jag inte bara om att bli fotbollsproffs, utan även om att bli Sveriges första kvinnliga motorcykelpolis och astronom. Det kan tyckas vara sinsemellan väldigt olika drömmar som inte hänger ihop. Men när jag idag tänker på de här drömmarna och funderar på vad de skulle leda till för mig, blir allt betydligt klarare.

  Drömmen om att bli fotbollsproffs skulle ge mig ett tillstånd av gemenskap, att få ge bort fina passningar, göra mål tillsammans, spelglädje och kamratskap. Att bli Sveriges första motorcykelpolis skulle leda till att jag kunde gå min egen väg, vara modig och äventyrslysten. Astronomyrket skulle leda till att jag kunde få klura, lösa problem, forska fram nya lösningar och vara mer reflekterande.

  Idag är det samma drivkrafter som är viktiga för mig. Jag har bara förpackat om målbilderna och visionen.

  Våga dröm och hitta din vision
  Barn drömmer och fantiserar om framtiden. Om du tänker tillbaks, kan du då komma ihåg dina barndomsdrömmar. Kan du försöka komma ihåg känslan du hade i drömmen, tillståndet du skulle få då drömmen gick i uppfyllelse?

  Om du vill hitta en företagsvision som kittlar dina sinnen så handlar det om att våga drömma.

  Det vore roligt om du har lust att dela med dig av dina barndomsdrömmar i kommentarsfältet.

  info
 • 2014-02-20 18:36 5V till 5P, Varumärkesblogg

  #5V till 5P Ett Bonsaiträd eller ett träd i skogen

  Precis som ett varumärke formas en Bonsai av odlaren. De stora bonsaikonstnärerna gör oftast som alla andra stora konstnärer, de bryter reglerna och formar sina träd efter eget estetiskt sinne och kan se den inneboende potentialen hos varje träd. Tillväxten styrs med rötterna. Procentuellt sett måste lika stor del av kronan som rötterna beskäras vid samma tillfälle. Alla bonsaier måste vattnas och gödslas omsorgsfullt.

  Gör-det-själv-modellen 5V till 5P grunden till all affärsutveckling som bygger varumärket

  5V är roten
  • Visionen
  • Vad kan kunderna köpa
  • Vem är drömkunden
  • Varför ska kunderna välja ditt företag.
  • Värderingar, ytterligare en anledning till att bli vald

  5P är grenverket
  5P är dina verktyg till att påverka kundens upplevelse av ditt företag. 5P strategier står för vad:
  • Personalen-
  • Produkterna-
  • Platsen-
  • Priset-
  • Promotion- (marknadsföring och försäljning)
  ska kännetecknas av för att du ska nå din vision med företaget.

  Bygg ditt varumärke själv. Ingen annan kan göra det åt dig
  Du kan mycket mer än du tror, du behöver bara någon som ställer rätt frågor till dig. Någon som hjälper dig att sortera din kunskap och erfarenhet. Och det är precis vad 5V till 5P gör åt dig.

  Registrera dig här så får du tips och övningar från modellen 5V till 5P direkt i din e-post.

  info
 • 2014-02-09 14:50 5V till 5P, Varumärkesblogg

  Bygger du varumärket medvetet?

  • Du är på fest och bordsgrannen frågar vad du jobbar med. Du svarar med namnet på ditt företag, det yrke du har och vad du gör om dagarna, istället för att marknadsföra ditt företag.
  • Hisspitch låter jättebra men när du ska presentera ditt företag på 20 sek vet du inte hur du ska börja och när du ska sluta.
  • Du har tänkt investera i marknadsföring, men vet inte i vilken mediekanal. Och du vet inte med vilket budskap.

  Vem är du?
  Du är företagaren som vill investera i ditt företag för att låta det växa och utvecklas. Du kanske redan har ett lönsamt företag, men omvärlden rör på sig och så gör även den egna organisationen. Det är dags att göra en investering i företagets vision, affärsidé och värderingar, för att kunna fortsätta utvecklas och växa.

  Du får
  Med gör-det-själv-modellen 5V till 5P hittar du svaren på din vision, affärsidé och värderingar. Och därmed svar på många marknadsförings- och försäljningsfrågor. Du hittar dessutom riktlinjer för andra frågor som rör varumärket, som vad personalen-, priset-, produkterna- och platsen ska kännetecknas av för att du ska nå din vision med företaget.

  Du kommer att
  - stå stadigt och bottna i presentationen av ditt företag.
  -  få mer lust och kraft varje dag för att nå din vision.
  -  bli framgångsrik som säljare, marknadsförare och företagare.

  Jag vill ge alla möjligheten att bygga varumärket medvetet.
  Varje blogginlägg kommer att innehålla tips och ibland övningar för att hjälpa dig att bygga ditt varumärke medvetet.


  Registrera dig och få tre visionsövningar gratis.

  info