2020-04-20 07:46 Dagbok

Peggy, Gud och jag del 1 – från kris till möjlighet

Det är lite läskigt på många olika sätt, men idag bestämde jag mig för att jag vill dela med mig av mina problem, utmaningar, rädslor, grubblerier i den utmaning som jag och mitt företag befinner oss i just nu. Det är lite otäckt och samtidigt lustfyllt. Nästan på samma sätt som då jag startade företaget för sex år sedan. Vågar jag visa mig sårbar, tänk om jag misslyckas? Men trots alla mina rädslor och farhågor så gör jag det i alla fall, för det känns så rätt och det känns så nödvändigt för mig, både som människa och som företagare. Jag skriver den här dagboken för min egen skull, men också för att dela med mig av mina tankar. Det vore roligt om du vill göra mig sällskap och berätta om dina tankar. Om du vill prenumerera på mina dagboksinlägg kan du anmäla dig här.

Idag startar jag alltså min dagboksblogg som heter Peggy, Gud och jag. Varför den heter så ska jag berätta vid något passande tillfälle.

Peggy, Gud och jag del 1!
Andra veckan i mars, för en månad sedan, närmade sig Corona Sverige och Uppsala. Vi i Uppsala:2030 hann precis ha vår premiär på slottet innan allt stängdes igen. Jag hade då ett blomstrande företag. Jag var så glad och stolt över mitt bästa år någonsin som företagare. Idag sitter jag med betydligt färre uppdrag och vet inte riktigt hur framtiden kommer att se ut.

Coronakrisen har idag blivit mer av ett underligt nytt normalläge för mig där jag försöker digitalisera min verksamhet och möta mina kunders behov på nya sätt. Men mitt i Coronakrisen hände det även andra saker i mitt liv som gjorde att jag behövde ta hjälp från min terapeut. Idag, under samtalet med henne, kom jag på att jag inte bara vill utvecklas som mamma, som partner, som vän utan även som företagare. Jag vill återigen ta mig en funderare över meningen med livet och meningen med arbetslivet. Sist jag gjorde det var för drygt sju år sedan.

Då för sju år sedan hade jag kraschat (jag blev sjuk) och samma veva  blev jag av med jobbet. Jag var ensamstående med fyra barn i ett hus i Sunnersta. I den krisen hittade jag mig själv. Jag vågade stå kvar, jag flydde inte! Vi skaffade en liten hund, Peggy och vi började boa in oss i vårt hus. Och huset blev vår sommarstuga, vår vinterstuga och vårt vardagliga hem. Allt i ett! Det var bara att ställa om huvudet till semester-mood och beroende på årstid blev det sommarstuga eller vinterstuga.

I takt med att jag blev friskare började jag skriva min första bok Bygg ditt varumärke själv. Då tänkte jag att jag tack vare bokskrivandet åtminstone skulle bli bättre på att formulera mig i text. Tidigare hade jag bara skrivit torra, strategiska varumäreksdokument, kontaktrapporter och offerter. Inte superkul läsning! I takt med att boken tog form, utvecklades även modellen 5Vtill5P till att bli en affärsplan som bygger varumärket.

Jag skrev, gick ut i skogen, skrev igen, gick på promenad i skogen, skrev ännu mer. Skickade mina texter till Ann Ljungberg, min dåvarande författarcaoch.
Jag funderade en hel del på meningen med livet och vad som var värdefullt för mig. Jag hade en dröm om att vara fri och jag hade länge sparat på en sägning som jag hittat ”Tama fåglar har en längtan. De vilda fåglarna flyger.”

Jag hörde talas om digitala nomader. De reste världen runt med sitt företag i en kappsäck och var fria i tid och rum. De kunde sitta på en strand och jobba, de kunde jobba på ett café någonstans i världen. Jag ville också vara fri! Men inte på samma sätt som de var. Jag har fyra barn och för mig är det värdefullt att få vara hemma när de kommer hem från skolan. Jag ville ha kontoret hemma och jag ville uppleva livet i det lilla. Inte fara och flänga världen runt. Jag hade även inspirerats av Bodil Jönssons bok tio tankar om tid och jag hade även gått mindfulnesskurser och börjat meditera och göra yoga kontinuerligt.

Utifrån alla dessa inspiratörer kom jag på att som företagare kan man välja själv hur mycket man vill jobba. Det finns ingen regel som säger att vi ska jobba 40 h per vecka, 8 h per dag med fem veckors semester. Jag kom dessutom på att om man inte jobbar på det industriella sättet så kan man ha semester hur länge man vill och när man vill. Och om jag struntar i att åka till Thailand två veckor per år, som kostar ca 100.000 kr per resa, kan jag istället jobba mindre och vara ledig mer än fem veckor per år. (100.000 kr kan ge mig några månaders ledighet då min vardag inte kostar så mycket att leva). Jag gillade verkligen mitt nya sätt att tänka på och den nya livsstil jag skulle kunna skapa, som innebar att leva närvarande i nuet varje dag och i det lilla nära mig. Att kunna göra en utflykt till fots, på cykel eller skidor med samma mindset som när jag är turist i ett främmande land.  

När modellen 5Vtill5P hade vuxit sig stadig och boken skulle lanseras så kom jag på att jag säkert skulle kunna starta ett eget företag. Men hur skulle jag kunna finansiera detta som ensamstående med fyra barn. En dag när jag låg i badkaret kom snilleblixten. Jag har ju en fastighet, inte bara ett hem. Jag renoverar källaren och gör om den till tre studentrum. Jag investerade i en källartrapp och köpte mig en kap och gersåg och satte igång. Med tre studentrum uthyrda hade jag bromsat boendekostnaderna rejält.

Nästa steg var att bli student. Med studielån och bidrag skulle jag kunna finansiera uppstarten av ett företag. (Studierna fortsatte och idag är jag på slutspurten av en master i hållbar affärsetik). Detta är nu drygt sex år sedan.  

Trots att det inte finns en lag som säger hur vi ska arbeta, så är den industriella normen så stark och jag lade verkligen märke till hur svårt det var för mig att tänka fritt. Om solen sken så kunde jag faktiskt vara ledig en måndag och sedan välja att jobba på kvällen istället, eller på en söndag. Det tog mig många år att ställa om från industrinormen till mer av en jordbrukarmentalitet. Idag är mitt jobb en del av mitt liv 24 h per dygn, året runt, men jag trivs väldigt bra med det och jag känner mig fri.

Och det har gått bra. Förra året var mitt bästa år någonsin både till omsättning och till spännande uppdrag. Jag har föreläst på många olika ställen från Den goda varumärkesfrukosten, till kick-offer på konferensanläggningar och på Vasateatern. Jag har flera kunder som har gått igenom hela modellen 5Vtill5P och skapat egna digitala varumärkesutbildningar. Andra företagsledare som redan jobbat i modellen 5Vtill5P coachar jag för att stötta dem i sin process. Jag har skapat Piapodden, bloggar på UNTs ekonomisidor och startat vd-nätverket Uppsala:2030. Jag hade en bra plan för framtiden. Tänkte avsluta min master i hållbar affärsetik under våren, efter sommaren söka mig vidare till forskningsuppdrag och fortsätta att driva 5Vtill5P vidare och Uppsala:2030.

Och så rätt som det var gick proppen ur och nästan alla uppdrag bara försvann! Idag har jag varit hos min terapeut och kommit till insikt om att det är dags att ta ett omtag runt mig, meningen med livet och arbetslivet. Jag ser fram emot denna resa och att få dela den med dig.

Berätta gärna hur du har det i tråden nedan. Hur har du det med arbetslivet och meningen med livet?
Om du vill kan du lämna din e-postadress här så får du nästa blogginlägg i din maillåda.

comments powered by Disqus